Sałatka z jarmużem i domowym dressingiem 

Jarmuż jest bardzo zdrowym i jednocześnie często niedocenianym liściastym warzywem zielonym. Jeżeli nigdy wcześniej go nie próbowałeś, to być może teraz jest dobry moment. Połącz je z ogórkiem, pomidorkami i ciecierzycą, dodaj nieco soli i pieprzu i ciesz się lekkim posiłkiem – sałatka z jarmużem to świetna opcja w sam raz na kolację. Jej przygotowanie zajmie Ci tylko 5 minut!

Składniki (1 porcja):

  • 2 garści posiekanego jarmużu 
  • 1/2 ogórka długiego (angielskiego) 
  • 1/3 szklanki ciecierzycy 
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • 1/2 szklanki pokrojonych buraków 
  • 2 łyżki pokruszonego koziego sera 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka octu (do smaku) 
  • sól morska i pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    350

Węglowodany   23g

Białko   17g

Tłuszcz    10g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój ogórka, pomidory i buraki. 
  2. W misce wymieszaj jarmuż, ogórek, ciecierzycę, pomidory, buraki i kozi ser.  
  3. W małej miseczce wymieszaj olej, ocet i dopraw solą oraz pieprzem. 
  4. Dressing dodaj do sałatki bezpośrednio przed podaniem.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz zjeść sałatkę później, przechowaj dressing w osobnym pojemniczku. 
  • Możesz wykorzystywać jarmuż wymiennie z brokułami lub użyć ich w proporcji 50:50. 
  • Sałatka z jarmużem będzie smakować świetnie także z posypką z sera na bazie mleka krowiego – parmezanu, corregio lub innego o wyrazistym smaku.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jarmuż jest bardzo wartościowym warzywem liściastym, które dostarczy Ci całkiem solidną porcję błonnika, białka i cennych mikroelementów. Zawiera w sobie witaminy z grupy B, witaminę C oraz K, a także takie pierwiastki, jak żelazo, cynk, fosfor czy magnez. W jarmużu znajdziesz również sulfosforan, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, jakie można pozyskać z żywności. Jeżeli do porcji jarmużu dodasz jeszcze inne warzywa i odrobinę octu, stworzysz lekkostrawną kolację, która jednocześnie będzie prawdziwą bombą witaminową.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN