Sałatka z burakami i kozim serem

Sałatka z buraka i sera koziego posiada wiele odmian i alternatyw. Poniższa propozycja jest lekka, bogata w białka i tłuszcze, a także bardzo smaczna. Przygotuj ją na kolację lub na śniadanie, jeżeli zależy Ci na uzupełnieniu diety o dodatkową porcję warzyw i nabiału. 

Składniki (1 porcja):

  • Burak – 100 g 
  • Cykoria – 80 g 
  • Figi świeże – 70 g 
  • Granat – 50 g 
  • Sałata lodowa – 40 g 
  • Ser, kozi (miękki) – 30 g 
  • Cebula czerwona – 20 g 
  • Cytryna – 10 g 
  • Orzechy włoskie – 8 g 
  • Pietruszka, liście – 6 g 
  • Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka) 
  • Ocet balsamiczny – 3 g 
  • Pieprz czarny mielony – 1 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    357

Węglowodany   33g

Białko   13g

Tłuszcz    17g

Błonnik    9g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Sałatę umyj i podrzyj na kawałki. Pokrój cykorię i od razu skrop ją sokiem z wyciśniętej cytryny. 
  1. Buraka ugotuj w wodzie lub kup gotowego, ugotowanego.
  2. Ugotowane buraki oraz ser pokrój na plasterki. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. 
  1. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
  2. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Na półmisek wyłóż sałatę i cykorię, dodaj buraki i pokrojoną na ćwiartki figę. 
  1. Na wierzchu połóż plasterki sera, posyp orzechami, natką, pestkami granatu i czerwoną cebulą, polej sosem i oprósz pieprzem. 

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast buraków możesz wykorzystać botwinkę, buraki Chioggia lub dodać marchew. 
  • Dressing przechowuj osobno i dodaj bezpośrednio przed jedzeniem. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Buraki są bardzo zdrowym warzywem korzeniowym, które dostarcza witamin A, B, C, E oraz PP. Zawierają w sobie również fosfor, potas, sód oraz żelazo. Włączając je w skład sałatki zapewniasz sobie ciekawy smak i bogactwo składników odżywczych. Buraki są również lekkie, więc nie zapewnią Ci poczucia ciężkości po posiłku. 

Kozi ser to bardzo unikatowa w smaku forma nabiału. Możesz zastosować go zamiast fety czy mozzarelli, jeżeli chcesz by Twoja kolacja była bardziej wyrazista. Dostarczy on również białka, błonnika, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, witamin A i tych z grupy B. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN