Sałatka z buraka i sera koziego posiada wiele odmian i alternatyw. Poniższa propozycja jest lekka, bogata w białka i tłuszcze, a także bardzo smaczna. Przygotuj ją na kolację lub na śniadanie, jeżeli zależy Ci na uzupełnieniu diety o dodatkową porcję warzyw i nabiału.
Składniki (1 porcja):
- Burak – 100 g
- Cykoria – 80 g
- Figi świeże – 70 g
- Granat – 50 g
- Sałata lodowa – 40 g
- Ser, kozi (miękki) – 30 g
- Cebula czerwona – 20 g
- Cytryna – 10 g
- Orzechy włoskie – 8 g
- Pietruszka, liście – 6 g
- Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
- Ocet balsamiczny – 3 g
- Pieprz czarny mielony – 1 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 357
Węglowodany 33g
Białko 13g
Tłuszcz 17g
Błonnik 9g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj i podrzyj na kawałki. Pokrój cykorię i od razu skrop ją sokiem z wyciśniętej cytryny.
- Buraka ugotuj w wodzie lub kup gotowego, ugotowanego.
- Ugotowane buraki oraz ser pokrój na plasterki. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Na półmisek wyłóż sałatę i cykorię, dodaj buraki i pokrojoną na ćwiartki figę.
- Na wierzchu połóż plasterki sera, posyp orzechami, natką, pestkami granatu i czerwoną cebulą, polej sosem i oprósz pieprzem.
Patenty kucharza:
- Zamiast buraków możesz wykorzystać botwinkę, buraki Chioggia lub dodać marchew.
- Dressing przechowuj osobno i dodaj bezpośrednio przed jedzeniem.
Jak i dlaczego to działa?
Buraki są bardzo zdrowym warzywem korzeniowym, które dostarcza witamin A, B, C, E oraz PP. Zawierają w sobie również fosfor, potas, sód oraz żelazo. Włączając je w skład sałatki zapewniasz sobie ciekawy smak i bogactwo składników odżywczych. Buraki są również lekkie, więc nie zapewnią Ci poczucia ciężkości po posiłku.
Kozi ser to bardzo unikatowa w smaku forma nabiału. Możesz zastosować go zamiast fety czy mozzarelli, jeżeli chcesz by Twoja kolacja była bardziej wyrazista. Dostarczy on również białka, błonnika, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, potasu, witamin A i tych z grupy B.