Śniadaniowa sałatka z awokado pozwoli Ci na zaspokojenie głodu na długi czas, a przy okazji świetnie smakuje i możesz ją łatwo przygotować – zarówno rano, jak i z kilkudniowym wyprzedzeniem. Bogata w różnorodne aromaty i tekstury, jest pełna cennych składników odżywczych. Idealna opcja dla osób które uważają, że spożywają za mało warzyw.
Składniki (1 porcja):
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 100 g
- Chleb orkiszowy – 90 g (ok. 3 standardowe kromki)
- Awokado – 70 g
- Cebula – 50 g
- Sałata – 25 g
- Cytryna – 20 g
- Pieprz czarny mielony – 1 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 517
Węglowodany 44g
Białko 33g
Tłuszcz 23g
Błonnik 10g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj mięso i pokrój w kostkę.
- Porwij umytą sałatę na kawałki.
- Posiekaj drobno cebulę.
- Awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą i dowolnymi ziołami.
- Podawaj z pieczywem.
Patenty kucharza:
- Chleb orkiszowy możesz zastąpić pieczywem razowym pełnoziarnistym lub na zakwasie.
- Zamiast mięsa gotowanego możesz wykorzystać kurczaka z rożna – bez skóry.
- Kurczaka możesz zastąpić również innym mięsem drobiowym, jak indyk czy kaczka.
- Sałatka z awokado najlepiej smakuje podana od razu, jednak w razie potrzeby możesz przechować ją w lodówce (bez dressingu).
Jak i dlaczego to działa?
Sałatka to dobry sposób na rozpoczęcie dnia, głównie ze względu na dużą objętość przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności. Po jej spożyciu będziesz przez dłuższy czas czuł się nasycony, za co odpowiada duża ilość białka, błonnika i wartościowych tłuszczy. Awokado jest uznawane za jeden z najzdrowszych owoców, szczególnie ze względu na dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Mięso kurczaka zapewni odpowiednią podaż białka, a pozostałe warzywa dostarczą Ci błonnika i wartościowych składników odżywczych.