Sałatka z awokado i jajkiem na twardo

Połączenie awokado i jajek to świetny pomysł przy okazji ostatniego posiłku w ciągu dnia. Awokado zawiera dużo zdrowych tłuszczów, które nasycą Cię i dostarczą cennych składników odżywczych. Jajko z kolei to bogate źródło białka oraz wielu witamin, w tym bardzo ważnej witaminy D oraz B12. Sałatka z awokado i jajkiem na twardo to lekki i smaczny posiłek, w sam raz na kolację.

Składniki (3 porcje):

  • 2 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki 
  • 1/2 dużego awokado, pokrojonego 
  • 1 czubata łyżka czerwonej cebuli, drobno posiekanej 
  • 1 czubata łyżka czerwonej papryki, drobno posiekanej 
  • ocet balsamiczny do skropienia 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do skropienia 

 

Przyprawy: 

  • sól morska w płatkach 
  • świeżo mielony pieprz 
  • mielona czerwona papryka 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    339

Węglowodany   10g

Białko   14g

Tłuszcz    28g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj jajka na twardo – 10 minut (lub na miękko, jeżeli wolisz – 8 minut). Pokrój w ćwiartki. 
  2. Posiekaj warzywa w kostkę. 
  3. Umieść jajka i warzywa w misce i delikatnie wymieszaj.  
  4. Dodaj odrobinę białego octu balsamicznego i oliwy z oliwek, posyp solą morską i mielonym pieprzem.  
  5. Podawaj od razu.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz, aby w sałatce znalazło się więcej węglowodanów, możesz dodać do niej grzanki przygotowane z pieczywa pełnoziarnistego lub na zakwasie. 
  • Dodatek sałaty lub innego warzywa liściastego zwiększy objętość posiłku. 
  • Jeżeli chcesz przechować sałatkę, zamknij ją w szczelnym pojemniku i wstaw do lodówki (bez dressingu – ten dodaj bezpośrednio przed jedzeniem). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jajka są jednym z najlepszych źródeł białka, na jakie możesz się zdecydować. Zawierają nie tylko same proteiny, ale również wiele cennych witamin i pierwiastków, bez których organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Jest to też jedno z niewielu niebędących mięsem źródeł witaminy B12. W połączeniu z innymi warzywami sałatka z awokado i jajkiem na twardo jest bardzo sycącym posiłkiem – zarówno pod względem objętości, jak i wartości odżywczych.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN