Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim smaki lekkie, choć też wyraziste, oraz całe bogactwo sezonowych warzyw. Nie bez powodu dietę z tego regionu świata uważa się za jedną z najzdrowszych. Przygotowana przez Ciebie sałatka śródziemnomorska skupi w sobie wyjątkowy aromat pomidorów, cukinii i oliwy, a doprawisz ją solą oraz octem balsamicznym.
Składniki (2 porcje):
- 1 średnia cukinia, pokrojona w wstążki (najlepiej za pomocą spiralizera)
- 1/2 żółtej lub pomarańczowej słodkiej papryki, pozbawionej nasion i pokrojonej w cienkie paski
- 3/4 szklanki pomidorów winogronowych, przekrojonych na pół
- 8 dużych liści świeżej bazylii, porwanych na kawałki
- 60 g pokruszonego sera feta
Sos:
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka dojrzałego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka posiekanego suszonego pomidora
- szczypta soli do smaku
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 215
Węglowodany 10g
Białko 6g
Tłuszcz 17g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania – sałatka:
- Na talerzu ułóż paski cukinii, aby utworzyć warstwę dla pozostałych składników (podziel składniki po równo na dwie porcje).
- Na wstążkach cukinii równomiernie ułóż plasterki słodkiej papryki, pomidorki winogronowe, liście bazylii i ser feta.
- Skrop wybraną ilością winegretu i dodaj nieco mielonego świeżego czarnego pieprzu oraz soli do smaku.
Sposób przygotowania – sos:
- Połącz wszystkie składniki w małym słoiczku, zamknij i energicznie wstrząśnij. Dostosuj smaki, dodając więcej octu lub oliwy z oliwek, jeśli to konieczne.
Patenty kucharza:
- Zamiast pomidorów winogronowych możesz wykorzystać odmianę koktajlową lub daktylową.
- Jeżeli nie masz spiralizera, wstążki z cukinii możesz uzyskać także przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Sałatka śródziemnomorska najlepiej smakuje z sezonowymi pomidorami.
- Jeżeli nie będziesz jeść od razu, przechowuj dressing osobno i dodaj go dopiero bezpośrednio przed posiłkiem.
Jak i dlaczego to działa?
Pomidory zawierają likopen – związek chemiczny, który ma właściwości przeciwutleniające i wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Warzywo to pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz serce, wspiera Twoją odporność, a także dostarcza dużej porcji potasu, beta-karotenu oraz witaminy C i E. Cukinia z kolei jest dobrym źródłem witaminy B1, C, K oraz PP. Dodatkowo ma w sobie też magnez i żelazo. Jeżeli masz problemy z trawieniem, warzywo to powinno obowiązkowo znaleźć się w Twoim menu.