Sałatka śródziemnomorska z pomidorami i octem balsamicznym

Kuchnia śródziemnomorska to przede wszystkim smaki lekkie, choć też wyraziste, oraz całe bogactwo sezonowych warzyw. Nie bez powodu dietę z tego regionu świata uważa się za jedną z najzdrowszych. Przygotowana przez Ciebie sałatka śródziemnomorska skupi w sobie wyjątkowy aromat pomidorów, cukinii i oliwy, a doprawisz ją solą oraz octem balsamicznym.

Składniki (2 porcje):

  • 1 średnia cukinia, pokrojona w wstążki (najlepiej za pomocą spiralizera) 
  • 1/2 żółtej lub pomarańczowej słodkiej papryki, pozbawionej nasion i pokrojonej w cienkie paski 
  • 3/4 szklanki pomidorów winogronowych, przekrojonych na pół 
  • 8 dużych liści świeżej bazylii, porwanych na kawałki 
  • 60 g pokruszonego sera feta 

 

Sos: 

  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka dojrzałego octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka posiekanego suszonego pomidora 
  • szczypta soli do smaku 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    215

Węglowodany   10g

Białko   6g

Tłuszcz    17g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania – sałatka: 

  1. Na talerzu ułóż paski cukinii, aby utworzyć warstwę dla pozostałych składników (podziel składniki po równo na dwie porcje). 
  2. Na wstążkach cukinii równomiernie ułóż plasterki słodkiej papryki, pomidorki winogronowe, liście bazylii i ser feta.  
  3. Skrop wybraną ilością winegretu i dodaj nieco mielonego świeżego czarnego pieprzu oraz soli do smaku.

 

Sposób przygotowania – sos: 

  1. Połącz wszystkie składniki w małym słoiczku, zamknij i energicznie wstrząśnij. Dostosuj smaki, dodając więcej octu lub oliwy z oliwek, jeśli to konieczne. 

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast pomidorów winogronowych możesz wykorzystać odmianę koktajlową lub daktylową. 
  • Jeżeli nie masz spiralizera, wstążki z cukinii możesz uzyskać także przy pomocy obieraczki do warzyw. 
  • Sałatka śródziemnomorska najlepiej smakuje z sezonowymi pomidorami. 
  • Jeżeli nie będziesz jeść od razu, przechowuj dressing osobno i dodaj go dopiero bezpośrednio przed posiłkiem. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pomidory zawierają likopen – związek chemiczny, który ma właściwości przeciwutleniające i wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Warzywo to pozytywnie wpływa na układ krążenia oraz serce, wspiera Twoją odporność, a także dostarcza dużej porcji potasu, beta-karotenu oraz witaminy C i E. Cukinia z kolei jest dobrym źródłem witaminy B1, C, K oraz PP. Dodatkowo ma w sobie też magnez i żelazo. Jeżeli masz problemy z trawieniem, warzywo to powinno obowiązkowo znaleźć się w Twoim menu.

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN