Sałatka nicejska to potrawa wywodząca się z południa Francji i z całą pewnością można jej przyznać tytuł najbardziej znanej na świecie sałatki francuskiej. Jest lekka, smaczna i łatwa do dostosowania wedle Twoich upodobań. Przepis idealny na niskowęglowodanową kolację lub śniadanie.
Składniki (1 porcja):
- Tuńczyk w wodzie – 170 g
- Pomidor – 120 g
- Sałata lodowa – 100 g
- Awokado – 100 g
- Jaja kurze całe – 56 g
- Oliwa z oliwek – 20 g
- Sól himalajska – 1 g
- Pieprz czarny mielony – 1 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 612
Węglowodany 10g
Białko 44g
Tłuszcz 42g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Jajko ugotuj na twardo i obierz.
- Sałatę podziel na mniejsze kawałki a pomidora i jajko pokrój w ósemki.
- Tuńczyka odsącz z zalewy wymieszaj składniki razem i przypraw.
Patenty kucharza:
- Opcja wegetariańska: zamiast tuńczyka możesz wykorzystać odpowiednio przygotowaną fasolę lub ciecierzycę, a także zrezygnować z jajka na rzecz tofu.
- Jeżeli możesz pozwolić sobie na większą ilość węglowodanów, dodaj do sałatki trochę pełnoziarnistych grzanek.
Jak i dlaczego to działa?
Tuńczyk to ryba bogata w kwasy omega-3, witaminy A, D, E i PP, a także łatwo przyswajalne białko. Jest świetną bazą do wielu różnych dań, począwszy od sałatek a skończywszy na obiadowych potrawach na ciepło. Wybierając tuńczyka raz w tygodniu znacząco zmniejszasz ryzyko wystąpienia niedoborów kwasów omega oraz witaminy D. Dodatek warzyw uczyni całe danie większym i bardziej zadowalającym.