Sałatka to częsty wybór na kolację, ponieważ zwykle jest to posiłek lekki, po którym lepiej nam się zaśnie. Możesz jednak wykorzystać ją również na obiad lub jako drugie śniadanie. Sałatka Cezar z jarmużem jest bardzo uniwersalna i możesz ją zjeść zarówno solo, jak i dodając do innego, większego posiłku. Przy okazji jest również niesamowicie prosta w przygotowaniu.
Składniki (4 porcje):
- 1 pęczek jarmużu, pozbawionego łodyg i posiekanego
- domowy dressing do sałatki Cezar
- grzanki na zakwasie
Dekoracja:
- świeży, starty parmezan
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 230
Węglowodany 29g
Białko 13g
Tłuszcz 11g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dressing i grzanki (usmaż je na niewielkiej ilości oleju).
- Do dużej miski włóż posiekany jarmuż, polej sosem i wymieszaj. Odstaw na co najmniej 5-10 minut, aby nasiąkł dressingiem.
- Nałóż jarmuż na talerz, połóż grzanki i świeży parmezan.
Patenty kucharza:
- Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj kurczaka, tofu lub inne ulubione źródło protein.
- Aby zapobiec spływaniu dressingu z liści jarmużu, umyj go i dokładnie wysusz z wyprzedzeniem.
- Zamiast parmezanu możesz wykorzystać mozzarellę – uzyskasz łagodniejszy smak. Zamiennikiem o zbliżonym do parmezanu smaku będzie ser corregio.
- Sałatka Cezar najlepiej smakuje podana od razu, jednak możesz też zapakować ją w lunchbox na później lub przechować w lodówce.
Jak i dlaczego to działa?
Jarmuż jest niedocenianym źródłem błonnika oraz wielu substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B, witamina C oraz K. Zawiera w sobie także magnez, cynk, żelazo, fosfor, wapń i potas, jak i związki w formie soli mineralnych. Jego połączenie z grzankami i serem sprawi, że uzyskasz lekkostrawny posiłek lub też dodatek do obiadu. Sałatka Cezar z jarmużem to bardzo dobry wybór również na drugie śniadanie.