Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z Włoch, cechującej się bardzo prostym składem (zaledwie 4 składniki) i delikatnym, przyjemnym smakiem. Poniższy przepis jest wariacją na temat oryginalnej potrawy, który możesz wykorzystać na kolację, śniadanie lub – w okrojonej porcji – jako przekąskę. Sałatka caprese ze szpinakiem to idealna opcja szczególnie na cieplejsze dni, gdy zwykle nie mamy apetytu na potrawy na ciepło.
Składniki (1 porcja):
- Ser, mozzarella – 150 g
- Pomidor – 120 g
- Szpinak – 50 g
- Oliwa z oliwek – 10 g (2 łyżeczki)
- Oregano (suszone) – 1 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 507
Węglowodany 10g
Białko 39g
Tłuszcz 34g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ser i pomidor pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na liściach szpinaku.
- Skrop oliwą i posyp oregano.
Patenty kucharza:
- Oryginalnie sałatka caprese ze szpinakiem wykorzystuje ser Mozzarella di Bufala Campana (z mleka bawolego zamiast krowiego). Jeżeli masz do niego dostęp, możesz wykorzystać go w przepisie – zwróć uwagę na różnice kaloryczne.
- Zamiast mozzarelli w sałatce caprese możesz wykorzystać także ser feta pokrojony w kostkę.
- Nie wahaj się wykorzystać sezonowych, świeżych pomidorów różnych odmian – dzięki temu uzyskasz nieco inny smak za każdym razem.
Jak i dlaczego to działa?
Wysokiej jakości mozzarella jest bardzo zdrowym serem. Zawiera w sobie witaminy z grupy B (B2, B6, B7, B12) oraz witaminy A, D i E. Dodatkowo znajdziesz w niej również wiele pierwiastków, jak cynk, magnez, selen, fosfor czy wapń, a także wyjątkowy, delikatny smak, który doda każdej potrawie uroku. W połączeniu z oliwą i warzywami stworzy duży, sycący posiłek. Obecność pomidora i szpinaku to nie tylko dodatkowe mikroelementy dla Twojego organizmu, ale także wartościowa porcja błonnika, dzięki któremu będziesz czuł się nasycony przez dłuższy czas.