Ryż z jabłkiem i twarogiem na słodko to popularny deser w naszym kraju. Poniższa, wegetariańska wersja jest ciekawą opcją dla osób, które lubią połączenie smaku słodkiego z innymi. Delikatna, mocno cynamonowa przekąska jest łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo możesz się nią cieszyć zarówno w domu, jak i w pracy czy w podróży.
15 minut
Niski
w zależności od instrukcji na opakowaniu
Składniki (1 porcja):
- Ser twarogowy tłusty – 180 g
- Jabłko – 150 g
- Ryż jaśminowy – 70 g
- Olej kokosowy (płynny) – 5 g (1 łyżeczka)
- Cynamon – 5 g
- Ksylitol – 4 g (niepełna 1 łyżeczka)
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 714
Węglowodany 81g
Białko 38g
Tłuszcz 24g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jabłko pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Olej roztop na patelni i usmaż jabłko z cynamonem i ksylitolem.
- Wymieszaj z ryżem i twarogiem.
Patenty kucharza:
- Podsmażaj jabłko na średnim ogniu, by umożliwić jego karmelizację.
- Zamiast ksylitolu możesz użyć erytrol, stewię lub zwykły cukier.
- Do dekoracji możesz wykorzystać cynamon, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, łyżeczkę masła orzechowego lub posiekaną czekoladę (uwaga – pamiętaj, aby dodać je do tabeli wartości odżywczych).
Jak i dlaczego to działa?
Ryż z jabłkiem i twarogiem to deser zaprojektowany z myślą o osobach, które lubią połączenie słodyczy z innymi smakami. Ser twarogowy jest źródłem białka oraz witamin A, B, D i E. W nabiale znajdziesz także sód, potas, jod i magnez. Jabłka stanowią źródło wartościowych mikroelementów, a także zawierają błonnik który sprawia, że posiłek będzie wolniej się przyswajał. Połączenie owocu z cynamonem jest klasycznym rozwiązaniem, które znajdziesz w wielu różnych przepisach. Poza smakiem przyprawa ta ma właściwości rozgrzewające i wspomaga przemianę materii.