Klasyczny posiłek obiadowy z mięsem, ryżem i brokułami. Sycący, smaczny i możliwy do modyfikowania na wiele sposobów ryż z indykiem pozwoli Ci na utrzymanie dziennej dawki kalorii na niższym poziomie. Dzięki gotowaniu na parze poszczególne składniki zachowują pełnię wartości odżywczych, a także mają nieco inny, delikatniejszy smak, niż w przypadku smażenia.
35 minut
Niski
w zależności od instrukcji na opakowaniu ryżu
Składniki (1 porcja):
- Brokuły – 200 g
- Ryż brązowy – 100 g (suchej masy)
- Polędwiczka z indyka (surowa) – 100 g
- Oliwa z oliwek – 20 g
- Kiwi – 150 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 750
Węglowodany 91g
Białko 34g
Tłuszcz 24g
Błonnik 17g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso umyj i dopraw pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką (lub innymi ziołami według uznania).
- Mięso gotuj na parze 10 minut, następnie na mięsie ułóż różyczki brokułu i gotuj jeszcze 12 minut.
- Podawaj na ciepło z ugotowanym ryżem.
Patenty kucharza:
- Zamiast mięsa z indyka możesz użyć również kurczaka, mięsa z kaczki lub innego dowolnego.
- Wersję wegetariańską uzyskasz podmieniając mięso na panierowane lub marynowane tofu. Możesz również użyć innych sojowych zamienników.
- Ryż brązowy może zostać zamieniony na ryż jaśminowy lub basmati.
- Ryż z indykiem możesz przechować w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jak i dlaczego to działa?
Ryż brązowy to źródło złożonych węglowodanów, które dłużej przyswajają się w układzie pokarmowym. Dodatek mięsa z indyka i zawartego w nim białka sprawia, że posiłek nasyci Cię na dłuższy czas, a także będzie zawierał wiele wartościowych składników odżywczych. Brokuł to źródło błonnika, a także witamin A, B, C, K i PP oraz potasu, żelaza, wapnia i siarki. Zawierają również pierwiastki śladowe w postaci fosforu i manganu.