Ryba gotowana na parze z miksem warzyw

Ryba gotowana na parze ma delikatny smak, a towarzyszące jej warzywa dodatkowo go podkreślają. Wybierając ten sposób przygotowywania posiłków sprawiasz, że są one lżejsze, a wszystkie użyte składniki zachowują pełnię wartości odżywczych. 

Składniki (1 porcja):

  • Ziemniaki – 350 g 
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry – 100 g 
  • Burak – 100 g 
  • Marchew – 90 g 
  • Brokuły – 50 g 
  • Pietruszka, liście – 30 g 
  • Cytryna – 20 g 
  • Olej lniany – 15 g 
  • Pieprz czarny mielony – 2 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    588

Węglowodany   76g

Białko   29g

Tłuszcz    17g

Błonnik    16g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki i dopraw ziołami według uznania.
  2. Warzywa obierz i umyj. Buraki pokrój w plasterki, marchew w słupki, ziemniaki w ćwiartki. 
  1. Ułóż warzywa w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj 25-30 min.
  2. Gdy warzywa są prawie miękkie na oddzielą półkę ułóż rybę. Gotuj kolejne 15-20 min. (zależnie od grubości ryby). 
  1. Na talerz nałóż porcję ryby i warzyw. Rybę skrop cytryną i posyp posiekaną natką pietruszki, a warzywa polej olejem. 

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast dorsza możesz wykorzystać inną chudą rybę: mintaja, morszczuka czy łupacza. 
  • Zamiast brokuła możesz również wykorzystać kalafiora. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Dorsz jest chudą rybą, która zawiera dużo białka – 18 g na każde 100 g mięsa. Jest bardzo bogaty w selen, a dodatkowo stanowi źródło fosforu, witaminy A, B12 i B3. Mieszanka różnych warzyw zapewnia większą objętość posiłku, a także dostarcza błonnika i wielu cennych składników odżywczych. Dzięki gotowaniu na parze obiad ten jest delikatniejszy i lżejszy dla układu pokarmowego, niż w przypadku smażenia. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN