O tym, że mleko czekoladowe pozytywnie wpływa na regenerację po wysiłku, pisaliśmy już na blogu. Teraz dajemy Ci prosty przepis na samodzielne przygotowanie go w domowym zaciszu. Nie potrzebujesz wielu składników, a sam napój zrobisz w mniej, niż 5 minut.
Składniki (2 porcje):
- 1 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego
- 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 dojrzały banan, obrany i zamrożony
- 1/2 średnio dojrzałego awokado
- 2 daktyle bez pestek
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 372
Węglowodany 50g
Białko 9g
Tłuszcz 10g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz zamienić mleko czekoladowe na napój o wysokiej zawartości białka, dodaj do listy składników miarkę odżywki proteinowej o smaku czekoladowym lub kakaowym.
- Możesz wykorzystać plasterki banana, posiekane orzechy lub czekoladę do dekoracji napoju.
- Jeżeli nie planujesz wypijać mleka od razu, przechowaj je w lodówce do czasu spożycia (nie więcej, niż 1 dzień).
Jak i dlaczego to działa?
Mleko czekoladowe posiada szczególną kompozycję węglowodanów i białka, która ułatwia organizmowi regenerację po wysiłku. W przypadku wersji z tego przepisu dochodzi jeszcze solidna porcja błonnika, dzięki czemu napój nie tylko doda Ci energii, ale również pozwoli komfortowo doczekać do kolejnego większego posiłku.