Ratatouille z zapiekanym łososiem

Ratatouille to bardzo popularne francuskie danie, wykorzystujące połączenie różnych warzyw, szczególnie cebuli, bakłażana, pomidorów oraz papryki. Poniższy przepis przedstawia propozycję peskatariańską, z dodatkiem łososia. Posiłek pełnowartościowy, polecany do spożycia na ciepło, a także bogaty w białko i substancje odżywcze. 

Składniki (1 porcja):

  • Cukinia – 100 g 
  • Papryka czerwona – 100 g 
  • Pomidor – 100 g 
  • Bakłażan – 100 g 
  • Łosoś, świeży – 70 g 
  • Ryż basmati – 70 g 
  • Cebula – 50 g 
  • Czosnek – 10 g 
  • Oliwa z oliwek – 10 g  (1 łyżka) 
  • Kapary – 10 g 
  • Zioła prowansalskie – 3 g 
  • Sól himalajska – 1 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    615

Węglowodany   72g

Białko   25g

Tłuszcz    21g

Błonnik    9g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidora sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i zdejmij z niego skórkę.
  2. Pozostałe warzywa umyj i pozbaw niejadalnych części. Pokrój je w 3-centymetrową kostkę. 
  1. Bakłażana posól i umieść na sicie.
  2. Po 15 minutach przelej wodą i osusz.
  3. Pokrojone warzywa wymieszaj z obranymi ząbkami czosnku, oliwkami, kaparami, oliwą i przyprawami. 
  1. Przełóż wszystko do brytfanki i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. 
  1. Po tym czasie wymieszaj zawartość naczynia, odsuń ratatuj na boki i pomiędzy warzywami ułóż skropionego sokiem z cytryny oraz doprawionego solą i pieprzem łososia. 
  1. Piecz wszystko około 15 minut i po wyjęciu posyp danie listkami bazylii.
  2. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

 

Patenty kucharza: 

  • Dla uzyskania najlepszych walorów smakowych spożywaj na ciepło. 
  • Do podziału na porcje możesz użyć wagi kuchennej. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Łosoś jest bardzo wartościową rybą. Zawiera zdrowe tłuszcze oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega. Dodatkowo jest dobrym źródłem białka i wielu substancji odżywczych, w tym witaminy D, z której niedoborem wiele osób boryka się w sezonie jesienno-zimowym. Obecność różnorodnych warzyw pozwala na zwiększenie udziału błonnika w posiłku, a także dostarcza niezbędnych mikroelementów. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN