Przepis na szybką i prostą quesadillę o wysokiej zawartości białka i z dodatkiem zdrowego awokado. Możesz przygotować ją z wyprzedzeniem, aby zabrać ze sobą do pracy czy w podróż.
Składniki (1 porcję):
- 150 g ugotowanego kurczaka, pokrojonego lub poszarpanego
- 1 średnia tortilla z pełnoziarnistego pszenicy
- 1/2 awokado Haas
- 1 łyżka (ok. 15 g) kruszonego sera koziego (opcjonalnie)
- 4 łyżki (ok. 60 g) niskotłuszczowej mozzarelli
- 1/4 szklanki czarnych fasoli
- 1/4 szklanki posiekanej papryki
- świeża kolendra
- spray oliwy z oliwek
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 561
Węglowodany 40g
Białko 57g
Tłuszcz 20g
Błonnik 12g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozsmaruj awokado na całym placku tortilli z pełnoziarnistej mąki.
- Dodaj wszystkie składniki na jedną połowę otwartej tortilli. Gdy wypełnisz składnikami, zawiń pusty kawałek tortilli na drugą połowę, aby łatwo się zamknęło. Delikatnie dociśnij, aby wypełnić całość składnikami.
- Spryskaj patelnię nieprzywierającą (non-stick) oliwą i rozgrzej na średnim ogniu. Wrzuć quesadillę i smaż na każdej stronie, aż będzie złota i chrupiąca.
- Rozetnij na pół, pozwól całkowicie ostygnąć, a następnie włóż do pudełka na lunch. Podawaj z pico de gallo lub greckim jogurtem i sokiem z limonki.
Patenty kucharza:
- Możesz przygotować więcej porcji na kilka posiłków z rzędu.
- Możesz użyć także innego gotowanego mięsa, np. indyka czy wołowiny.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Quesadilla jest prosta w przygotowaniu i możesz łatwo zabrać ją ze sobą. Dodatek mięsa, sera i fasoli sprawia, że w posiłku znajduje się dużo sycącego białka. Wybierając awokado dostarczasz organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i wielu pierwiastków śladowych.