Pudding z tapioki

Masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie kupionego ze sklepu? Wypróbuj pudding z tapioki. Jego lekka, kremowa konsystencja może Cię zaskoczyć, a samo przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Tego typu deser zaskoczy też niejednego gościa.

Składniki (4 porcje):

  • 1/2 szklanki małej tapioki perłowej 
  • 3 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki gęstej śmietanki 
  • 2 duże jajka 
  • 1/2 szklanki granulowanego cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • sól do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    450

Węglowodany   53g

Białko   10g

Tłuszcz    17g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondla dodaj mleko, śmietanę, cukier i sól, podgrzej na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj tapiokę i zmniejsz ogień do małego. Gotuj, często mieszając, aż mieszanina lekko zgęstnieje, a perełki tapioki zmiękną i zmiękną. Zajmie Ci to około 45 minut.  
  2. Do miski wbij jajka i dobrze wymieszaj. 
  3. Dodaj łyżkę gorącej mieszanki tapioki do ubitych jajek, dobrze mieszając podczas wlewania. Powtórz tę czynność z kilkoma kolejnymi łyżkami gorącej tapioki, mieszając po każdym. W ten sposób zahartujesz jajka i unikniesz ich natychmiastowego ścięcia się później. 
  4. Dodaj masę jajeczną do rondla z tapioką i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Gotuj jeszcze przez 2-5 minut, aż zgęstnieje (pamiętaj, że będzie gęstnieć w miarę ochładzania). Zdejmij z ognia i dodaj wanilię. 
  5. Przełóż do miski i umieść kawałek folii spożywczej bezpośrednio na powierzchni puddingu (aby nie utworzył się kożuch). Przed podaniem poczekaj, aż ostygnie. Podawaj na ciepło lub schłodzone.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w zafoliowanym na wierzchu pojemniku w lodówce, maksymalnie 2-3 dni. 
  • W przepisie musisz wykorzystać zwykłą tapiokę, a nie instant. 
  • Możesz dodać puddingowi dodatkowego smaku. Dla czekoladowego użyj pół szklanki posiekanej czekolady (dodaj po jajkach i gotuj 2-5 minut). Dla smaku kokosowego zamień zwykłe mleko na kokosowe. 
  • W przepisie możesz użyć ekstraktu lub całej laski wanilii.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pudding z tapioki to dobry pomysł na domowy, własnoręcznie przygotowany deser, który nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Każda porcja zawiera w sobie białko, dzięki czemu jest bardziej sycąca, niż gotowe desery ze sklepu. Jeżeli lubisz gotować i chciałbyś przygotować coś innego, niż zwykle, ten przepis to dobra okazja.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN