Masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie kupionego ze sklepu? Wypróbuj pudding z tapioki. Jego lekka, kremowa konsystencja może Cię zaskoczyć, a samo przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane. Tego typu deser zaskoczy też niejednego gościa.
Składniki (4 porcje):
- 1/2 szklanki małej tapioki perłowej
- 3 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki gęstej śmietanki
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki granulowanego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 450
Węglowodany 53g
Białko 10g
Tłuszcz 17g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Do rondla dodaj mleko, śmietanę, cukier i sól, podgrzej na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj tapiokę i zmniejsz ogień do małego. Gotuj, często mieszając, aż mieszanina lekko zgęstnieje, a perełki tapioki zmiękną i zmiękną. Zajmie Ci to około 45 minut.
- Do miski wbij jajka i dobrze wymieszaj.
- Dodaj łyżkę gorącej mieszanki tapioki do ubitych jajek, dobrze mieszając podczas wlewania. Powtórz tę czynność z kilkoma kolejnymi łyżkami gorącej tapioki, mieszając po każdym. W ten sposób zahartujesz jajka i unikniesz ich natychmiastowego ścięcia się później.
- Dodaj masę jajeczną do rondla z tapioką i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. Gotuj jeszcze przez 2-5 minut, aż zgęstnieje (pamiętaj, że będzie gęstnieć w miarę ochładzania). Zdejmij z ognia i dodaj wanilię.
- Przełóż do miski i umieść kawałek folii spożywczej bezpośrednio na powierzchni puddingu (aby nie utworzył się kożuch). Przed podaniem poczekaj, aż ostygnie. Podawaj na ciepło lub schłodzone.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w zafoliowanym na wierzchu pojemniku w lodówce, maksymalnie 2-3 dni.
- W przepisie musisz wykorzystać zwykłą tapiokę, a nie instant.
- Możesz dodać puddingowi dodatkowego smaku. Dla czekoladowego użyj pół szklanki posiekanej czekolady (dodaj po jajkach i gotuj 2-5 minut). Dla smaku kokosowego zamień zwykłe mleko na kokosowe.
- W przepisie możesz użyć ekstraktu lub całej laski wanilii.
Jak i dlaczego to działa?
Pudding z tapioki to dobry pomysł na domowy, własnoręcznie przygotowany deser, który nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Każda porcja zawiera w sobie białko, dzięki czemu jest bardziej sycąca, niż gotowe desery ze sklepu. Jeżeli lubisz gotować i chciałbyś przygotować coś innego, niż zwykle, ten przepis to dobra okazja.