Propozycja na śniadanie lub przekąskę dla osób lubiących desery z budyniem. W połączeniu z marchewkami i nasionami chia stworzysz smaczną, zdrowszą alternatywę dla klasycznego budyniu, którą możesz potraktować jako pełnoprawny posiłek lub przekąskę pomiędzy nimi. Aby przygotować pudding z nasionami chia potrzebujesz zaledwie kilka składników!
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie i duże marchewki, obrane i grubo posiekane
- 1 szklanka niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego
- 2 łyżeczki masła kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki nasion chia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 281
Węglowodany 29g
Białko 9g
Tłuszcz 14g
Błonnik 16g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść posiekaną marchewkę, mleko migdałowe, masło kokosowe, syrop klonowy i cynamon w blenderze i zmiksuj na gładką masę (ok. 30 sekund).
- Wlać mieszaninę do słoika. Dodaj nasiona chia, przykryj i dobrze wstrząśnij. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na noc.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Patenty kucharza:
- Możesz zjeść pudding solo lub dodać ulubione dekoracje: owoce świeże lub suszone, rodzynki, posiekane orzechy itd.
- Jeżeli nie planujesz go zjeść od razu, przechowaj pudding z nasionami chia w lodówce.
- Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj miarkę białka o neutralnym smaku.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Samodzielne przygotowywanie łakoci jest zdecydowanie lepszym sposobem, niż kupowanie gotowych słodyczy. Dzięki temu masz większą kontrolę nad tym, z jakich składników powstaje przekąska, a także jak prezentuje się jej rozkład wartości odżywczych. W przypadku puddingu, możesz wykorzystać go również jako opcję śniadaniową. Nasiona chia po nasiąknięciu zwiększą swoją objętość, dzięki czemu będziesz czuł się syty na dłużej. W jednej porcji puddingu znajdziesz również sporą porcję błonnika.