Pudding z matchą, nasionami chia i awokado

Deser, który poza wyjątkowym smakiem dostarczy Ci również solidną porcję błonnika. Połączenie matchy, nasion chia i awokado to dodatkowo prawdziwa bomba witaminowa, która pozwoli Ci zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych mikroelementów we właściwych proporcjach. Dodatkowy plus? Pudding z matchą jest bajecznie prosty w przygotowaniu!

Składniki (4 porcje):

  • 2 średnie awokado 
  • 1 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego 
  • 1/2 szklanki lekkiego mleka kokosowego 
  • 1 1/2 łyżki syropu klonowego 
  • 1 1/2 łyżki matchy 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 1/2 szklanki nasion chia 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    276

Węglowodany   21g

Białko   8g

Tłuszcz    18g

Błonnik    15g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj awokado, mleko migdałowe, mleko kokosowe, syrop klonowy, matchę, wanilię i sól do blendera i zmiksuj na gładką masę. 
  2. Do miski wsyp nasiona chia. Dodaj mieszankę z blendera i wymieszaj. Podziel na 4 porcje, np. pucharki. 
  3. Przechowuj w lodówce przez 3 godziny lub przez noc.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szklanym pojemniku lub pucharku w lodówce, maksymalnie przez 1-2 dni.
  • Możesz zjeść pudding od razu lub wykorzystać dekoracje na wierzch (posiekane orzechy, kawałki owoców, posiekaną czekoladę etc.). 
  • Zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać dowolne inne mleko roślinne. 
  • Jeżeli użyjesz dojrzałego, miękkiego awokado, pudding uzyska bardziej kremową konsystencję. Możesz je także schłodzić przed miksowaniem.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Awokado jest bogate w witaminy, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe. Nasiona chia pęczniejąc pod wpływem wilgoci sprawiają, że posiłek staje się bardziej sycący i pozwala Ci zachować to poczucie przez dłuższy czas. Z kolei matcha – jako odmiana zielonej herbaty – zawiera w sobie wiele cennych substancji chemicznych, jak na przykład katechiny, które umożliwiają niwelowanie wolnych rodników i posiadają dodatkowo właściwości antybiotyczne.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN