Deser, który poza wyjątkowym smakiem dostarczy Ci również solidną porcję błonnika. Połączenie matchy, nasion chia i awokado to dodatkowo prawdziwa bomba witaminowa, która pozwoli Ci zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych mikroelementów we właściwych proporcjach. Dodatkowy plus? Pudding z matchą jest bajecznie prosty w przygotowaniu!
Składniki (4 porcje):
- 2 średnie awokado
- 1 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1/2 szklanki lekkiego mleka kokosowego
- 1 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1 1/2 łyżki matchy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki nasion chia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 276
Węglowodany 21g
Białko 8g
Tłuszcz 18g
Błonnik 15g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj awokado, mleko migdałowe, mleko kokosowe, syrop klonowy, matchę, wanilię i sól do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Do miski wsyp nasiona chia. Dodaj mieszankę z blendera i wymieszaj. Podziel na 4 porcje, np. pucharki.
- Przechowuj w lodówce przez 3 godziny lub przez noc.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szklanym pojemniku lub pucharku w lodówce, maksymalnie przez 1-2 dni.
- Możesz zjeść pudding od razu lub wykorzystać dekoracje na wierzch (posiekane orzechy, kawałki owoców, posiekaną czekoladę etc.).
- Zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać dowolne inne mleko roślinne.
- Jeżeli użyjesz dojrzałego, miękkiego awokado, pudding uzyska bardziej kremową konsystencję. Możesz je także schłodzić przed miksowaniem.
Jak i dlaczego to działa?
Awokado jest bogate w witaminy, minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe. Nasiona chia pęczniejąc pod wpływem wilgoci sprawiają, że posiłek staje się bardziej sycący i pozwala Ci zachować to poczucie przez dłuższy czas. Z kolei matcha – jako odmiana zielonej herbaty – zawiera w sobie wiele cennych substancji chemicznych, jak na przykład katechiny, które umożliwiają niwelowanie wolnych rodników i posiadają dodatkowo właściwości antybiotyczne.