Klasyczny posiłek, jaki często gości na stołach wielu z nas. Wykorzystanie średnio-tłustej ryby, jaką jest pstrąg z ziemniakami, dostarczy Ci zdrowych tłuszczów oraz niezbędnych mikroelementów, w tym także pierwiastków śladowych. Obecność warzyw pozwala na zwiększenie objętości posiłku, a także – po odpowiednim przygotowaniu – daje poczucie orzeźwienia.
Składniki (1 porcja):
- Ziemniaki – 350 g
- Pstrąg tęczowy, świeży – 130 g
- Ogórek – 80 g
- Cytryna – 40 g
- Jogurt naturalny – 20 g
- Oliwa z oliwek – 10 g
- Koper ogrodowy – 8 g
- Pietruszka, liście – 6 g
- Zioła prowansalskie – 3 g
- Czereśnie – 240 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 764
Węglowodany 97g
Białko 26g
Tłuszcz 24g
Błonnik 12g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj.
- Filet z pstrąga wysmaruj oliwą, natrzyj ziołami i obłóż plastrami cytryny.
- Piekarnik rozgrzej do 200 ºC i piecz rybę przez około 15 minut.
- Ogórka pokrój w plastry, wymieszaj z jogurtem i koperkiem.
- Ziemniaki posyp pietruszką.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz, pstrąga skrop sokiem z cytryny tuż przed podaniem.
- Dla zachowania delikatniejszej struktury upiecz pstrąga w folii.
- Jeżeli chcesz uzyskać bardziej orzeźwiającą sałatkę, przechowaj ogórka w lodówce przed przygotowaniem.
- Pstrąg z ziemniakami najlepiej smakuje na ciepło, jednak możesz go przechować w lodówce na drugi dzień.
Jak i dlaczego to działa?
Ogórek jest warzywem, które w ponad 90% składa się z wody. Jego spożywanie jest więc wskazane, szczególnie gdy pijesz stosunkowo mało wody w ciągu dnia. Dodatkowo zawiera on w sobie witaminy B i C oraz wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Pstrąg jest wartościową rybą, którą możesz wybierać zamiennie z innymi średnio-tłustymi gatunkami jak karp czy turbot. Zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz cynk, jod, potas i pierwiastki śladowe jak selen, mangan czy fosfor.