Pstrąg z ziemniakami i mizerią

Klasyczny posiłek, jaki często gości na stołach wielu z nas. Wykorzystanie średnio-tłustej ryby, jaką jest pstrąg z ziemniakami, dostarczy Ci zdrowych tłuszczów oraz niezbędnych mikroelementów, w tym także pierwiastków śladowych. Obecność warzyw pozwala na zwiększenie objętości posiłku, a także – po odpowiednim przygotowaniu – daje poczucie orzeźwienia.

Składniki (1 porcja):

  • Ziemniaki – 350 g 
  • Pstrąg tęczowy, świeży – 130 g 
  • Ogórek – 80 g 
  • Cytryna – 40 g 
  • Jogurt naturalny – 20 g 
  • Oliwa z oliwek – 10 g 
  • Koper ogrodowy – 8 g 
  • Pietruszka, liście – 6 g 
  • Zioła prowansalskie – 3 g 
  • Czereśnie – 240 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    764

Węglowodany   97g

Białko   26g

Tłuszcz    24g

Błonnik    12g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki ugotuj.
  2. Filet z pstrąga wysmaruj oliwą, natrzyj ziołami i obłóż plastrami cytryny.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 ºC i piecz rybę przez około 15 minut.
  4. Ogórka pokrój w plastry, wymieszaj z jogurtem i koperkiem.
  5. Ziemniaki posyp pietruszką.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz, pstrąga skrop sokiem z cytryny tuż przed podaniem.
  • Dla zachowania delikatniejszej struktury upiecz pstrąga w folii. 
  • Jeżeli chcesz uzyskać bardziej orzeźwiającą sałatkę, przechowaj ogórka w lodówce przed przygotowaniem.
  • Pstrąg z ziemniakami najlepiej smakuje na ciepło, jednak możesz go przechować w lodówce na drugi dzień.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Ogórek jest warzywem, które w ponad 90% składa się z wody. Jego spożywanie jest więc wskazane, szczególnie gdy pijesz stosunkowo mało wody w ciągu dnia. Dodatkowo zawiera on w sobie witaminy B i C oraz wapń, żelazo, magnez, potas i fosfor. Pstrąg jest wartościową rybą, którą możesz wybierać zamiennie z innymi średnio-tłustymi gatunkami jak karp czy turbot. Zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz cynk, jod, potas i pierwiastki śladowe jak selen, mangan czy fosfor.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN