Shake’i na bazie odżywek białkowych to bardzo dobry sposób na zaspokojenie chęci na sięgnięcie po słodycze w nieco zdrowszy sposób. W tym wypadku nie tylko zapewnisz sobie wyjątkowy smak, ale także poczucie sytości przez dłuższy czas. Proteinowy shake z migdałami świetnie sprawdzi się także po treningu, gdy potrzebujesz dodatkowego wsparcia w regeneracji.
Składniki (1 porcja):
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki migdałów, posiekanych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
- 25 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
- 1 szklanka lodu
- stewia do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 577
Węglowodany 15g
Białko 40g
Tłuszcz 39g
Błonnik 19g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Jeżeli porcja jest zbyt duża, podziel ją na pół.
- Możesz wykorzystać posiekane migdały lub czekoladę do dekoracji (pamiętaj o doliczeniu ich do wartości odżywczych).
- Możesz pominąć ekstrakt z kokosa, jeżeli nie masz go pod ręką.
- Przechowuj shake’a w lodówce do czasu spożycia.
- W przepisie sprawdzi się również odżywka białkowa o smaku kakaowym.
Jak i dlaczego to działa?
Migdały, jak wszystkie orzechy, stanowią bardzo dobre źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Wykorzystując je w shake’u nie tylko dostarczysz sobie tych cennych związków, ale także sprawisz, że konsystencja napoju będzie bardziej kremowa. Wysoka zawartość białka sprawia, że proteinowy shake z migdałami dobrze sprawdzi się jako posiłek potreningowy i pomoże Ci wesprzeć mięśnie w regeneracji po większym wysiłku. Możesz wykorzystać go także jako szybkie drugie śniadanie lub deser.