Wystarczy już niewielka porcja orzechów w ciągu dnia, aby znacząco – i pozytywnie – wpłynąć na swoje zdrowie. Udowodniono, że ich spożycie pomaga zapobiegać powstawaniu otyłości oraz cukrzycy typu 2. Dzieje się tak ze względu na zawarte w orzechach jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz przeciwutleniacze, które wspomagają i odżywiają organizm. Proteinowy shake z masłem orzechowym jest prostym i szybkim sposobem na włączenie dowolnego rodzaju orzechów do Twojego jadłospisu.
Składniki (1 porcja):
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1/2 miarki (ok. 30 g) odżywki białkowej
- 1 łyżka (ok. 15 g) masła orzechowego
- 1 banan, rozgnieciony
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 208
Węglowodany 7g
Białko 30g
Tłuszcz 5g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Włóż wszystkie składniki do blendera kielichowego i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Możesz dodać kilka kostek lodu dla dodatkowego orzeźwienia.
- Możesz udekorować napój wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi orzechami lub niewielką ilością masła orzechowego (niewliczone do kalorii).
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Wysoka zawartość białka z odżywki i mleka sprawia, że shake pozwoli Ci pozostać sytym na długi czas. Masło orzechowe zawiera w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe, białko oraz wiele składników odżywczych. Dzięki prostocie przygotowania i przechowywania możesz zjeść pożywny posiłek nawet wtedy, gdy nie masz zbyt wiele czasu.