Śniadanie do wypicia jest dobrą alternatywą na te dni, w których nie masz czasu zjeść rano standardowego posiłku. Wykorzystanie świeżych owoców w połączeniu z dużą porcją białka z jednej strony zaspokoi potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a z drugiej dostarczy organizmowi budulca i pozwoli Ci zachować uczucie sytości. Poniższy przepis możesz również wykorzystać jako posiłek potreningowy.
Składniki (1 porcja):
- 1/2 szklanki (ok. 120 g) białka z jajek kurzych (odpowiednik białka z 2-3 dużych świeżych jajek)
- 2/3 szklanki (ok. 160 g) mleka migdałowego
- 120 g mango, najlepiej zamrożonego
- 120 g ananasa, najlepiej zamrożonego
- 1 łyżeczka (ok. 5g) kurkumy
- 120 g naturalnego jogurtu greckiego 2% tłuszczu
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 262
Węglowodany 28g
Białko 27g
Tłuszcz 4g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Dla zwiększenia różnorodności możesz wybrać także inne owoce tropikalne lub sezonowe.
- W upalne dni dodaj do gotowego smoothie kilka kostek lodu dla większego orzeźwienia.
- Jeżeli nie chcesz spożywać surowych białek jaj, zamień je na odżywkę białkową o neutralnym smaku, a w razie potrzeby dodaj wodę dla uzyskania lepszej konsystencji smoothie.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Shake’i oraz smoothies to idealny sposób na szybkie śniadanie, gdy nie masz czasu na spożycie pełnowartościowego posiłku. Ich przygotowanie jest proste, intuicyjne i nie wymaga wiele zastanowienia. Wykorzystanie owoców tropikalnych stanowi miłą odmianę dla naszych rodzimych odmian. Dodatkowo także są one bogate w wiele składników odżywczych. Mango dostarczy Ci witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B, a także beta karotenu, kwasu foliowego, polifenoli oraz błonnika. Owoc ten zawiera również potas, wapń, fosfor i magnez. Dodatek ananasa przyczynia się nie tylko do unikatowego smaku, ale również dostarcza pierwiastków śladowych jak mangan i miedź oraz tiaminy, która wspomaga ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami.