Kiwi to bardzo niepozorny owoc, z którego jednak możesz przygotować wiele ciekawych rzeczy. W tym przepisie odkryjesz, jak – w połączeniu z bananem – stworzyć smakowity, bogaty w białko i węglowodany napój, który nasyci Cię i pozwoli spokojnie dotrwać do kolejnego dużego posiłku. Szczególnie polecamy smoothie z kiwi z dodatkowym lodem w ciepłe letnie dni!
Składniki (1 porcja):
- 2 dojrzałe kiwi
- 1 średni mrożony banan
- 140 g naturalnego jogurtu greckiego
- 1 szklanka kostek lodu
Opcjonalnie:
- 1 łyżka miodu (niewliczone w makroskładniki)
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 362
Węglowodany 58g
Białko 13g
Tłuszcz 6g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Obierz owoce ze skórki.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Chcesz obniżyć zawartość węglowodanów? Użyj połowy banana i zrezygnuj z miodu. Wykorzystanie lekko niedojrzałych bananów również obniży zawartość cukru.
- Za dużo kalorii? Podziel porcję na pół.
- Chcesz więcej białka? Użyj wysokobiałkowego jogurtu, zamień go na serek skyr lub dodaj miarkę odżywki białkowej o neutralnym smaku (uwaga na zmianę wartości odżywczych).
- Dla dodatkowego orzeźwienia do smoothie z kiwi możesz dodać więcej lodu. Pamiętaj tylko, że wtedy napój będzie nieco bardziej rozwodniony.
Jak i dlaczego to działa?
Banan jest bazą dla wielu smoothie i shake’ów. Dzieje się tak nie tylko przez jego kremową konsystencję, ale również to, że możesz manipulować słodkością napoju poprzez wykorzystanie mniej lub bardziej dojrzałych owoców. Dodatkowo zawiera bardzo dużo potasu (336 mg na 100 g owocu), a także jod, magnez, wapń i fosfor. Z kolei kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jest źródłem witaminy C, E oraz K, ma dużą ilość błonnika oraz pierwiastki jak potas, magnez, fosfor, żelazo i cynk.