Proteinowe smoothie z kefirem i jagodami

Smoothie i shake’i zazwyczaj opieramy o jogurty, serki greckie lub mleko. W tym wypadku Twoją bazą będzie kefir, który również dostarczy Ci białka, a przy okazji pozytywnie wpłynie na bakterie obecne w Twoim układzie pokarmowym. Dzięki obecności owoców nie odczujesz kwaśnego smaku. Wysoka zawartość białka sprawi, że proteinowe smoothie z kefirem nasyci Cię na dłuższy czas.

Składniki (1 porcja):

  • 1 1/2 szklanki mrożonych mieszanych jagód 
  • 1 szklanka kefiru zwykłego 
  • 1/2 średniego banana 
  • 2 łyżeczki masła migdałowego 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    304

Węglowodany   53g

Białko   15g

Tłuszcz    7g

Błonnik    9g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść składniki w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę. 

 

Patenty kucharza: 

  • W przepisie możesz wykorzystać dowolne owoce z grupy jagód: jagody, truskawki, jeżyny czy też borówki. Warto zamrozić je dzień przed przygotowywaniem napoju, aby smoothie miało gęstszą konsystencję. 
  • Jeżeli masz ochotę, możesz wykorzystać kefir oraz inny nabiał w proporcji 50:50. 
  • Dla większego orzeźwienia dorzuć kilka kostek lodu do blendera przed miksowaniem. 
  • Proteinowe smoothie z kefirem najlepiej będzie smakować schłodzone.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kefir zawiera w sobie zdrowe bakterie. Pozwolą Ci one zadbać o swoją mikroflorę jelitową i sprawią, że rzadziej będziesz doświadczać bólu i innych nieprzyjemności ze strony brzucha. Jeżeli nie lubisz naturalnego smaku kefiru, ukrycie go pod przykrywką owoców jest bardzo dobrym sposobem na „przemycenie” go do swojej diety. Owoce jagodowe są z kolei jednymi z najbardziej odżywczych, ze względu na wysoką zawartość fitosteroli. Szczególnie dużo znajdziesz ich w borówkach. Są to też owoce o stosunkowo niskiej zawartości cukru i niskim IG, co sprawia, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi równie mocno, jak dojrzały banan czy winogrona.

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN