Owoce tropikalne cechuje nie tylko wyjątkowy smak i słodycz. Wiele z nich zawiera cenne witaminy, pierwiastki, antyoksydanty, fitosterole i inne związki odżywcze, które pozwalają Ci dobrze się czuć każdego dnia. Jeżeli lubisz wysokobiałkowe i wysokowęglowodanowe, naturalnie słodkie przekąski, wypróbuj smoothie z ananasem, mango i papają.
Składniki (2 porcje):
- 3 szklanki mrożonej mieszanki owocowej z mango, ananasem i papają
- 1 szklanka jogurtu pełnotłustego
- 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka startego imbiru
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 381
Węglowodany 66g
Białko 16g
Tłuszcz 8g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę. Dla dodatkowego orzeźwienia możesz dodać kilka kostek lodu.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz użyć świeżych owoców, wybierz po jednej sztuce z każdego rodzaju (mango, ananas, papaja). Pamiętaj, by zamrozić je przed zblendowaniem.
- Za dużo węglowodanów? Użyj pół porcji dla każdego z owoców.
- Możesz wykorzystać kawałki świeżej papai lub ananasa do dekoracji. Posiekane orzechy i wiórki kokosowe również dobrze się sprawdzą w tej roli.
- Chcesz większej ilości białka w porcji smoothie z ananasem? Dodaj miarkę odżywki białkowej o neutralnym smaku do listy składników.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Dzięki dużej zawartości błonnika owoce tropikalne poprawią pracę Twojego układu pokarmowego – nie ma przy tym znaczenia, czy przygotujesz je ze świeżych, czy mrożonych owoców. Bogactwo witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy sprawia, że mango, ananas i papaja zdecydowanie powinny znaleźć się w Twoim tygodniowym menu.