Proste batony bez pieczenia, które bez problemu przygotujesz na cały tydzień. Naturalne składniki i prosty skład zapewnią Ci maksimum wartości odżywczych w tej zdrowej, słodkiej przekąsce. Jeżeli zawiniesz batony w osobne papierki, bez problemu zabierzesz je ze sobą do pracy czy w podróż.
Składniki (6 porcji):
- 1/4 szklanki odżywki białkowej o smaku waniliowym lub zbliżonym
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki naturalnego, kremowego masła orzechowego (ziarnistego) lub masła migdałowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżka (ok. 15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego (dla nawilżenia)
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) wanilii
- 2-4 łyżki (ok. 30-60 g)posiekanej czekolady lub chocolate chips
Opcjonalnie:
- 1/4 łyżeczki (ok. 1 g) soli, jeśli masło orzechowe nie jest słone samo w sobie
- dodatkowa porcja posiekanej czekolady lub chocolate chips do posypania na wierzch batonów
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 294
Węglowodany 32g
Białko 12g
Tłuszcz 16g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Wyłóż formę na chleb papierem do pieczenia.
- Wymieszaj odżywkę białkową, mąkę owsianą i sól.
- Dodaj masło orzechowe, miód, wanilię i olej kokosowy. Ciasto będzie dość gęste, najlepiej wyrobić je ręcznie. Jeśli wciąż jest zbyt suche, dodaj więcej oleju kokosowego, 1 łyżeczkę na raz.
- Dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj ręcznie lub łyżką.
- Wciśnij ciasto do wyłożonej formy. Ułóż i delikatnie dociśnij posiekaną czekoladę na dekorację, na wierzchu ciasta.
- Pozwól, aby batoniki schłodziły się w lodówce przez co najmniej godzinę przed pokrojeniem.
- Wyjmij batoniki z lodówki, pokrój na 6 jednakowych części i ciesz się nimi.
Patenty kucharza:
- Dla uzyskania różnorodnych efektów możesz wykorzystać kawałki białej, gorzkiej i mlecznej czekolady.
- Zamiast dekoracji w formie czekolady możesz użyć także rodzynek, żurawiny, pestek lub nasion.
- Po przygotowaniu przechowuj w lodówce przez około tydzień lub zamroź – do 3 miesięcy.
- Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego, daktylowego lub słodzika 0 kcal.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Mąka owsiana i odżywka białkowa zapewniają dostatecznie dużo protein, by batony były sycące i mogły zaspokoić Twój głód pomiędzy głównymi posiłkami. Dzięki dodatkowi masła orzechowego dostarczasz organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych, a także witamin B i C, magnezu, cynku, żelaza, jodu, manganu i różnych enzymów obecnych w miodzie.