Proste domowe krakersy serowe

Chodzi za Tobą coś serowego? Wypróbuj domowej roboty krakersy serowe, które przygotujesz sam z produktów, których większość masz już zapewne pod ręką. Chrupiące, rumiane i mocno serowe, będą idealne na przekąskę, do filmu czy też do zabrania ze sobą do pracy. Wypróbuj!

Składniki (14 porcji):

  • 4 łyżki zimnego niesolonego masła 
  • 240 g sera cheddar (sharp) 
  • 1/2 łyżeczki soli czarny pieprz 
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej 
  • 1 łyżka zimnej wody 

 

Opcjonalne dodatki – wersja pikantna: 

  • 1/4 czosnku w proszku 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i więcej do posypania 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    110

Węglowodany   4g

Białko   4g

Tłuszcz    9g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zetrzyj ser, a masło pokrój na małe kawałki.  
  2. Do robota kuchennego włóż ser, masło, sól i kilka zmielonych ziaren czarnego pieprzu i pulsuj przez kilka sekund, aż mieszanina się połączy. Dodaj mąkę pełnoziarnistą i mąkę uniwersalną i ponownie zmiksuj. Masa powinna mieć formę kruszonki. 
  3. Dodaj zimną wodę i wyrabiaj, aż uformuje się duża kula ciasta. Powinno być miękkie i plastyczne.  
  4. Jeśli robisz pikantne krakersy, dodaj do ciasta czosnek i pieprz cayenne. Zagniataj je rękami, aż dobrze się połączą.  
  5. Pokrój ciasto na dwie kulki, spłaszcz je na krążki i owiń każdy krążek folią spożywczą. Umieść w lodówce przynajmniej na godzinę.  
  6. Kiedy ciasto się już schłodzi, rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rozwałkuj ciasto, aż będzie cienkie (uważaj żeby nie przesadzić).  
  7. Pokrój krakersy za pomocą wybranej foremki do ciastek lub nożem wytnij pożądany kształt. 
  8. Połóż krakersy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli robisz wersję pikantną, posyp je szczyptą cayenne. 
  9. Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, aż będą puszyste i złocistobrązowe.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: krakersy serowe trzymaj w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni. 
  • W razie potrzeby możesz podgrzać krakersy w piekarniku lub tosterze. 
  • Możesz wykorzystać sól do przygotowania wersji na słono. 
  • Jeżeli liczysz kalorie, użyj wagi kuchennej do podziału na porcje.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Własnoręcznie przygotowywane przekąski są zdecydowanie zdrowszą opcją, niż te kupione ze sklepu. Masz pełną kontrolę nad tym, jakiej jakości składniki wybierzesz oraz jak dużo wykorzystasz w przepisie. Krakersy przygotowane według instrukcji powyżej mogą być ciekawą przekąską albo zamiennikiem popcornu podczas oglądania filmu. Możesz je też potraktować jako drugie śniadanie.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN