Chodzi za Tobą coś serowego? Wypróbuj domowej roboty krakersy serowe, które przygotujesz sam z produktów, których większość masz już zapewne pod ręką. Chrupiące, rumiane i mocno serowe, będą idealne na przekąskę, do filmu czy też do zabrania ze sobą do pracy. Wypróbuj!
Składniki (14 porcji):
- 4 łyżki zimnego niesolonego masła
- 240 g sera cheddar (sharp)
- 1/2 łyżeczki soli czarny pieprz
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka zimnej wody
Opcjonalne dodatki – wersja pikantna:
- 1/4 czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i więcej do posypania
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 110
Węglowodany 4g
Białko 4g
Tłuszcz 9g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj ser, a masło pokrój na małe kawałki.
- Do robota kuchennego włóż ser, masło, sól i kilka zmielonych ziaren czarnego pieprzu i pulsuj przez kilka sekund, aż mieszanina się połączy. Dodaj mąkę pełnoziarnistą i mąkę uniwersalną i ponownie zmiksuj. Masa powinna mieć formę kruszonki.
- Dodaj zimną wodę i wyrabiaj, aż uformuje się duża kula ciasta. Powinno być miękkie i plastyczne.
- Jeśli robisz pikantne krakersy, dodaj do ciasta czosnek i pieprz cayenne. Zagniataj je rękami, aż dobrze się połączą.
- Pokrój ciasto na dwie kulki, spłaszcz je na krążki i owiń każdy krążek folią spożywczą. Umieść w lodówce przynajmniej na godzinę.
- Kiedy ciasto się już schłodzi, rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rozwałkuj ciasto, aż będzie cienkie (uważaj żeby nie przesadzić).
- Pokrój krakersy za pomocą wybranej foremki do ciastek lub nożem wytnij pożądany kształt.
- Połóż krakersy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli robisz wersję pikantną, posyp je szczyptą cayenne.
- Piecz przez 10-12 minut lub do momentu, aż będą puszyste i złocistobrązowe.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: krakersy serowe trzymaj w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni.
- W razie potrzeby możesz podgrzać krakersy w piekarniku lub tosterze.
- Możesz wykorzystać sól do przygotowania wersji na słono.
- Jeżeli liczysz kalorie, użyj wagi kuchennej do podziału na porcje.
Jak i dlaczego to działa?
Własnoręcznie przygotowywane przekąski są zdecydowanie zdrowszą opcją, niż te kupione ze sklepu. Masz pełną kontrolę nad tym, jakiej jakości składniki wybierzesz oraz jak dużo wykorzystasz w przepisie. Krakersy przygotowane według instrukcji powyżej mogą być ciekawą przekąską albo zamiennikiem popcornu podczas oglądania filmu. Możesz je też potraktować jako drugie śniadanie.