Proste blondies z ciecierzycy z orzechami makadamia

Blondies z ciecierzycy to przeciwieństwo brownies, czyli kawałki ciasta lub miękkie ciasteczka uformowane z białej masy. Jeżeli nie przepadasz za ciecierzycą na obiad, to możesz ją przemycić do jadłospisu w formie małego łakocia. W połączeniu z orzechami makadamia będzie stanowić ciekawy, zdrowy deser, którym możesz podzielić się z bliskimi. 

Składniki (9 porcji):

Składniki mokre: 

  • 15 uncji (1 puszka) garbanzo, odsączone 
  • 1/3 szklanki masła z orzechów nerkowca bez dodatku soli (lub innego wybranego naturalnego masła orzechowego) 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 jajko 
  • 4 łyżki syropu z  agawy lub klonowego/miodu 
  • 1 dojrzały średni banan 

 

Składniki suche: 

  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej (lub mąki owsianej), przesianej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Opcjonalnie: 

  • 1 miarka (ok. 40 g) odżywki białkowej o smaku waniliowym (zawarta w makrach) 
  • 1/3 szklanki orzechów makadamia 
     
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    190

Węglowodany   21g

Białko   7g

Tłuszcz    10g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. W dużej misce wymieszaj składniki suche. 
  3. Dodaj mokre składniki do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy. Miksuj do uzyskania gładkości. 
  4. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką. Dołóż część orzechów makadamia (niewielką ilość zostaw na dekorację).
  5. Wyłóż formę do pieczenia (najlepiej kwadratową, o boku 20 cm) papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź ciasto. 
  6. Piecz przez co najmniej 25 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocistobrązowy i włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta. 
  7. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia na około 15 minut, bez wyjmowania z formy. 
  8. Przestudź, a następnie podziel na 9 równych porcji. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: blondies z ciecierzycy trzymaj w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 1-2 miesiące. 
  • Zamiast migdałów możesz użyć dowolnych innych orzechów (niesolonych).
  • Chcesz wersję bardziej crunchy? Rozgnieć lub poszatkuj orzechy i wsyp okruszki do przygotowanej masy, a następnie dokładnie wymieszaj. 
  • Liczysz kalorie? Użyj wagi kuchennej do odmierzania składników i krojenia ciasta na porcje. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Orzechy są bardzo zdrowym dodatkiem do diety, o którym często zapominamy. Włączając je do przepisów na deser możesz uzupełnić swoją dietę o zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Z kolei ciecierzyca jest dobrym zamiennikiem dla mąki, jeżeli starasz się ograniczać spożycie pszenicy i innych zbóż. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN