Blondies z ciecierzycy to przeciwieństwo brownies, czyli kawałki ciasta lub miękkie ciasteczka uformowane z białej masy. Jeżeli nie przepadasz za ciecierzycą na obiad, to możesz ją przemycić do jadłospisu w formie małego łakocia. W połączeniu z orzechami makadamia będzie stanowić ciekawy, zdrowy deser, którym możesz podzielić się z bliskimi.
Składniki (9 porcji):
Składniki mokre:
- 15 uncji (1 puszka) garbanzo, odsączone
- 1/3 szklanki masła z orzechów nerkowca bez dodatku soli (lub innego wybranego naturalnego masła orzechowego)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 4 łyżki syropu z agawy lub klonowego/miodu
- 1 dojrzały średni banan
Składniki suche:
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej (lub mąki owsianej), przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- 1 miarka (ok. 40 g) odżywki białkowej o smaku waniliowym (zawarta w makrach)
- 1/3 szklanki orzechów makadamia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 190
Węglowodany 21g
Białko 7g
Tłuszcz 10g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- W dużej misce wymieszaj składniki suche.
- Dodaj mokre składniki do robota kuchennego lub blendera o dużej mocy. Miksuj do uzyskania gładkości.
- Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką. Dołóż część orzechów makadamia (niewielką ilość zostaw na dekorację).
- Wyłóż formę do pieczenia (najlepiej kwadratową, o boku 20 cm) papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź ciasto.
- Piecz przez co najmniej 25 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocistobrązowy i włożona w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta.
- Po upieczeniu odstaw do przestudzenia na około 15 minut, bez wyjmowania z formy.
- Przestudź, a następnie podziel na 9 równych porcji.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: blondies z ciecierzycy trzymaj w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 1-2 miesiące.
- Zamiast migdałów możesz użyć dowolnych innych orzechów (niesolonych).
- Chcesz wersję bardziej crunchy? Rozgnieć lub poszatkuj orzechy i wsyp okruszki do przygotowanej masy, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Liczysz kalorie? Użyj wagi kuchennej do odmierzania składników i krojenia ciasta na porcje.
Jak i dlaczego to działa?
Orzechy są bardzo zdrowym dodatkiem do diety, o którym często zapominamy. Włączając je do przepisów na deser możesz uzupełnić swoją dietę o zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i pierwiastki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Z kolei ciecierzyca jest dobrym zamiennikiem dla mąki, jeżeli starasz się ograniczać spożycie pszenicy i innych zbóż.