Są obecne w sklepach przez cały rok, mają unikatowy i niepowtarzalny smak, a dodatkowo są owocami o jednym z najniższych współczynnikach IG, jakie można wybrać. Jagody i pseudo-jagody to świetna baza do niejednego shake’a. W połączeniu z odżywką białkową i mlekiem migdałowym stanowią sycącą i naturalnie słodką przekąskę.
Składniki (1 porcja):
- 1 i 1/2 szklanki mieszanki zamrożonych jagód (maliny, borówki, jagody, jeżyny etc.)
- 1 średni zamrożony banan
- 1/3 miarki (ok. 20 g) odżywki białkowej o smaku waniliowym lub zbliżonym
- 1/2 łyżeczki (ok. 3 g) nasion chia
- 300 ml niesłodzonego mleka migdałowego (1 i 1/2 szklanki)
Do dekoracji: - pokruszone herbatniki lub orzechy, świeże owoce, mięta
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 196
Węglowodany 32g
Białko 12g
Tłuszcz 3g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zblenduj.
Patenty kucharza:
- Dla dodatkowego orzeźwienia dodaj kilka kostek lodu.
- Możesz użyć świeżych owoców i samodzielnie je zamrozić – muszą spędzić w zamrażarce minimum 60 minut.
- Dla większej podaży białka zwiększ ilość odżywki w napoju (pamiętaj by doliczyć kalorie).
- W zależności od tego, jak gęsty shake planujesz zrobić, możesz dodać lub odjąć ok. 1/4 szklanki mleka migdałowego.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Jagody i pseudo-jagody to grupa owoców o jednym z najniższych indeksów glikemicznych (borówki – 40, jagody – 25, maliny – 26, jeżyny – 25). Z tego powodu mogą być spożywane bez obawy o znaczące podwyższenie poziomu insuliny. Dodatkowym plusem tych owoców jest również bogactwo witamin, antyoksydantów, polifenoli i pierwiastków niezbędnych człowiekowi. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, lecz nie chcesz jeść produktów o średnich właściwościach prozdrowotnych, shake z mieszanką jagód to bardzo dobry wybór.