Do filmu, gry lub jako przekąska w pracy – popcorn jest bardzo uniwersalnym snackiem, który możesz zabrać ze sobą, jak i zjeść w domu, zarówno na ciepło jak i na zimno. Przygotowując go pamiętaj o umiarkowanej ilości oleju, a także o stosownych dodatkach. Poniższy przepis to ukłon w stronę osób lubiących przekąski o pikantnym i wyrazistym smaku.
Składniki (8 porcji):
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) chili w proszku
- 2 g łyżeczki papryki mielonej
- 2 g łyżeczki soli
- 2 łyżki (ok. 30 g) oleju roślinnego (rzepakowego, oliwy)
- 1 szklanka ziaren kukurydzy do popcornu
- 2 łyżki (ok. 30 g) rozpuszczonego niesolonego masła
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 181
Węglowodany 25g
Białko 4g
Tłuszcz 8g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj chili w proszku, paprykę i sól.
- W dużym garnku przykrytym pokrywką, na średnio wysokim ogniu, rozgrzej olej. Dodaj kilka ziaren kukurydzy i wstrząsaj garnkiem aż zaczną strzelać. Następnie dodaj pozostałe ziarna, przykryj i gotuj, często wstrząsając garnkiem.
- Zdejmij z ognia i wstrząśnij aż popcorn przestanie strzelać. Czas gotowania zależy od świeżości kukurydzy, wielkości garnka i ilości ciepła.
- Natychmiast po ugotowaniu przełóż popcorn do dużej miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
- Posyp mieszanką przypraw, a następnie ponownie wymieszaj.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz zredukować kalorie, zmniejsz ilość masła lub wyklucz je całkowicie.
- Aby popcorn się nie przypalił, regularnie mieszaj lub wstrząsaj naczyniem.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Popcorn jest świetnym zamiennikiem wielu słonych niezdrowych przekąsek, jak na przykład chipsy czy prażynki. Dzięki temu, że jest lekki, możesz zjeść większą porcję nie martwiąc się o kaloryczność. Dodatkowo jest to przekąska o stosunkowo dużej zawartości białka – ok. 13 g na każde 100 g masy. Zawiera on również sporo błonnika (14 g/100 g), a także polifenole, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym.