Popcorn na ostro

Do filmu, gry lub jako przekąska w pracy – popcorn jest bardzo uniwersalnym snackiem, który możesz zabrać ze sobą, jak i zjeść w domu, zarówno na ciepło jak i na zimno. Przygotowując go pamiętaj o umiarkowanej ilości oleju, a także o stosownych dodatkach. Poniższy przepis to ukłon w stronę osób lubiących przekąski o pikantnym i wyrazistym smaku. 

Składniki (8 porcji):

  • 1 łyżeczka  (ok. 5 g) chili w proszku 
  • 2 g łyżeczki papryki mielonej 
  • 2 g łyżeczki soli 
  • 2 łyżki  (ok. 30 g) oleju roślinnego (rzepakowego, oliwy) 
  • 1 szklanka ziaren kukurydzy do popcornu 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) rozpuszczonego niesolonego masła 
     

Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    181

Węglowodany   25g

Białko   4g

Tłuszcz    8g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W małej misce wymieszaj chili w proszku, paprykę i sól.
  2. W dużym garnku przykrytym pokrywką, na średnio wysokim ogniu, rozgrzej olej. Dodaj kilka ziaren kukurydzy i wstrząsaj garnkiem aż zaczną strzelać. Następnie dodaj pozostałe ziarna, przykryj i gotuj, często wstrząsając garnkiem.
  3. Zdejmij z ognia i wstrząśnij aż popcorn przestanie strzelać. Czas gotowania zależy od świeżości kukurydzy, wielkości garnka i ilości ciepła.
  4. Natychmiast po ugotowaniu przełóż popcorn do dużej miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
  5. Posyp mieszanką przypraw, a następnie ponownie wymieszaj. 

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz zredukować kalorie, zmniejsz ilość masła lub wyklucz je całkowicie. 
  • Aby popcorn się nie przypalił, regularnie mieszaj lub wstrząsaj naczyniem. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Popcorn jest świetnym zamiennikiem wielu słonych niezdrowych przekąsek, jak na przykład chipsy czy prażynki. Dzięki temu, że jest lekki, możesz zjeść większą porcję nie martwiąc się o kaloryczność. Dodatkowo jest to przekąska o stosunkowo dużej zawartości białka – ok. 13 g na każde 100 g masy. Zawiera on również sporo błonnika (14 g/100 g), a także polifenole, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN