Wykorzystywane często zamiast płatków owsianych, płatki z komosy ryżowej są bardzo uniwersalną bazą do śniadań i deserów. Zależnie od tego, z czym je połączysz, możesz uzyskać różnorodne smaki – zarówno słodkie, jak i wytrawne. Poniższy przepis jest ciekawą opcją dla osób preferujących słodkie śniadanie. Danie zawierające płatki quinoa jest przyjazne osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Składniki (1 porcja):
- Napój migdałowy naturalny bio – 200 g
- Pomarańcza – 200 g
- Płatki quinoa (komosa ryżowa) – 80 g
- Granat – 50 g
- Odżywka białkowa – izolat – 30 g
- Orzechy pekan – 15 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 684
Węglowodany 76g
Białko 46g
Tłuszcz 22g
Błonnik 13g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Płatki przepłucz wodą na sitku, a następnie ugotuj na wodzie (1:1 ) 5-7 minut. Przełóż do miseczki i zalej odżywką białkową wymieszaną z mlekiem migdałowym.
- Owoce obierz, rozdrobnij i razem z orzechami wrzuć do miseczki.
Patenty kucharza:
- Dla uzyskania różnego smaku dania możesz użyć odżywek proteinowych o różnym smaku (waniliowym, śmietankowym etc.).
Jak i dlaczego to działa?
Quinoa jest bogatym źródłem złożonych węglowodanów, które są bardziej korzystne dla organizmu człowieka niż te proste. Zawiera całkiem dużo białka (8 g na 100 g) oraz błonnika (5 g na 100 g). To pseudozboże posiada również wiele cennych mikroelementów: witaminy A, B i E, potas, żelazo, cynk, selen, miedź oraz mangan. W połączeniu z owocami, napojem migdałowym i odżywką białkową stanowi pełnowartościowe, sycące i smaczne śniadanie, które zapewni Ci energię na długi czas.