Pieczony ziemniak z szynką i brokułami

Pieczony ziemniak to kolacja w sam raz na koniec zimowego, chłodnego dnia. Dodaj do niego szynkę i brokuły, udekoruj dressingiem i wiórkami sera Cheddar, a uzyskasz pełnowartościowy, gorący posiłek, który zaspokoi Twój głód i sprawi, że rano następnego dnia obudzisz się wciąż nasycony.

Składniki (1 porcja):

  • 1/2 szklanki małych różyczek brokułów 
  • 3 łyżki pokrojonej w kostkę ulubionej szynki 
  • 1 średni ziemniak russet lub podobny 
  • 1 łyżka zwykłego odtłuszczonego jogurtu greckiego 
  •  ¼ szklanki drobno posiekanego sera Cheddar 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    298

Węglowodany   41g

Białko   19g

Tłuszcz    7g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
  2. Opłucz ziemniaka pod wodą, osusz i umieść na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.  
  3. Piecz przez ok. 60 minut, aż skórka będzie chrupiąca, a wnętrze miękkie. 
  4. W międzyczasie ugotuj brokuły do miękkości w osolonej wodzie. 
  5. Podgrzej szynkę pokrojoną w kostkę (na patelni lub w mikrofalówce). 
  6. Wyjmij ziemniaka z piekarnika, odczekaj 5 minut aż przestygnie, a następnie przetnij wzdłuż tak, by utworzyć kieszonkę. Ułóż w niej brokuła z szynką. Udekoruj jogurtem i serem. 

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz wyjąć miąższ z ziemniaka i wymieszać w misce z brokułami i szynką. W ten sposób uzyskasz bardziej zróżnicowane nadzienie.
  • Zamiast ulubionej szynki możesz wykorzystać też bekon. Usmaż go wcześniej i pokrusz na ciemniaka, zanim nałożysz dressing.
  • Ziemniaka już upieczonego możesz podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pieczony ziemniak to warzywo bardzo uniwersalne, do którego pasuje wiele różnych dodatków. Połączenie szynki i brokułów z jednej strony zapewni Ci pożądany smak, a z drugiej dostarczy wiele cennych składników odżywczych z zielonego warzywa. Aby przyspieszyć proces przygotowywania kolacji, możesz upiec kilka ziemniaków zawczasu.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN