Pieczone wedges z kapusty to ciekawy zamiennik klasycznej wersji z ziemniaków. Możesz potraktować je jako dodatek do posiłku lub też samodzielną przekąskę. Są bardzo proste w przygotowaniu, a naturalna tekstura kapusty sprawi, że każdy kęs będzie ekstra chrupiący.
Składniki (8 porcji):
- 1 mała główka zielonej kapusty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy czosnkowo-ziołowej bez soli
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka pasty z anchois
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki grzanek, drobno pokruszonych
Dekoracja:
- świeże liście oregano
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 164
Węglowodany 5g
Białko 3g
Tłuszcz 15g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią.
- Usuń zwiędłe lub uszkodzone liście z kapusty. Pokrój kapustę na 8 ćwiartek, pozostawiając nienaruszony koniec korzenia, aby się nie rozpadły.
- W średniej misce wymieszaj olej, przyprawę czosnkowo-ziołową, skórkę cytrynową i 1/2 łyżeczki musztardy, a następnie równomiernie posmaruj mieszanką obie strony każdej ćwiartki kapusty. Miskę zachowaj na później.
- Ostrożnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, ułóż na niej kapuściane wedges (przecięciem do dołu) w jednej warstwie. Piecz do miękkości i zarumienienia, przewracając w połowie pieczenia – 40-45 minut.
- W międzyczasie w tej samej misce wymieszaj 1/4 szklanki parmezanu, jogurtu, majonezu, wody, sosu Worcestershire, pasty z anchois, czosnku, soku z cytryny i pozostałej 1 łyżeczki musztardy.
- Skrop ćwiartki kapusty dressingiem, posyp grzankami i pozostałą 1/4 szklanki parmezanu. Udekoruj liśćmi oregano.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 2-3 dni.
- Możesz pominąć sos Worcestershire i pastę z anchois, jeżeli nie lubisz ich smaku. Zamiast nich wykorzystaj sos sojowy.
- Pieczone wedges z kapusty najlepiej smakują na ciepło.
Jak i dlaczego to działa?
Kapusta to bardzo tanie i proste do przygotowania warzywo, które jednak rzadko gości na naszych stołach w innej formie, niż kiszonej. Jeżeli za nim przepadasz, wypróbuj wersję pieczoną – nie tylko dostarczy Ci ona wielu cennych składników odżywczych, ale również będzie wyśmienicie smakować. Pieczone cząstki kapusty potraktuj jako zamiennik tradycyjnej sałatki lub przekąskę samą w sobie.