Pieczone wedges z kapusty

Pieczone wedges z kapusty to ciekawy zamiennik klasycznej wersji z ziemniaków. Możesz potraktować je jako dodatek do posiłku lub też samodzielną przekąskę. Są bardzo proste w przygotowaniu, a naturalna tekstura kapusty sprawi, że każdy kęs będzie ekstra chrupiący.

Składniki (8 porcji):

  • 1 mała główka zielonej kapusty 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki przyprawy czosnkowo-ziołowej bez soli 
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego 
  • 1/3 szklanki majonezu 
  • 1 łyżka wody 
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire 
  • 1 łyżeczka pasty z anchois 
  • 1 łyżeczka startego czosnku 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/2 szklanki grzanek, drobno pokruszonych 

 

Dekoracja: 

  • świeże liście oregano 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    164

Węglowodany   5g

Białko   3g

Tłuszcz    15g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni. 
  2. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią. 
  3. Usuń zwiędłe lub uszkodzone liście z kapusty. Pokrój kapustę na 8 ćwiartek, pozostawiając nienaruszony koniec korzenia, aby się nie rozpadły. 
  4. W średniej misce wymieszaj olej, przyprawę czosnkowo-ziołową, skórkę cytrynową i 1/2 łyżeczki musztardy, a następnie równomiernie posmaruj mieszanką obie strony każdej ćwiartki kapusty. Miskę zachowaj na później. 
  5. Ostrożnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, ułóż na niej kapuściane wedges (przecięciem do dołu) w jednej warstwie. Piecz do miękkości i zarumienienia, przewracając w połowie pieczenia – 40-45 minut. 
  6. W międzyczasie w tej samej misce wymieszaj 1/4 szklanki parmezanu, jogurtu, majonezu, wody, sosu Worcestershire, pasty z anchois, czosnku, soku z cytryny i pozostałej 1 łyżeczki musztardy.  
  7. Skrop ćwiartki kapusty dressingiem, posyp grzankami i pozostałą 1/4 szklanki parmezanu. Udekoruj liśćmi oregano.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 2-3 dni. 
  • Możesz pominąć sos Worcestershire i pastę z anchois, jeżeli nie lubisz ich smaku. Zamiast nich wykorzystaj sos sojowy. 
  • Pieczone wedges z kapusty najlepiej smakują na ciepło. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kapusta to bardzo tanie i proste do przygotowania warzywo, które jednak rzadko gości na naszych stołach w innej formie, niż kiszonej. Jeżeli za nim przepadasz, wypróbuj wersję pieczoną – nie tylko dostarczy Ci ona wielu cennych składników odżywczych, ale również będzie wyśmienicie smakować. Pieczone cząstki kapusty potraktuj jako zamiennik tradycyjnej sałatki lub przekąskę samą w sobie.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN