Grzyby wymagają dłuższego czasu trawienia, co sprawia, że bardzo dobrze utrzymują u Ciebie wysoki poziom sytości po posiłku. Dodatkowo również są pełne cennych składników odżywczych, których proporcje zmieniają się zależnie od wykorzystanego gatunku. Jeżeli masz ochotę na pieczone grzyby w lekkiej formie, dopraw je lekką marynatą, wrzuć na blachę do pieczenia i ciesz się dodatkiem do obiadu.
Składniki (3 porcje):
- 900 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki
- 1 łyżka oleju z awokado
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 szklanki natki pietruszki, grubo posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Dekoracja:
- skórka z cytryny
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 67
Węglowodany 7g
Białko 6g
Tłuszcz 2g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- W małej misce wymieszaj olej z awokado, ocet balsamiczny, 1 łyżkę soku z cytryny, proszek czosnkowy oraz sól i pieprz.
- Do średniej wielkości miski włóż grzyby i dodaj mieszankę balsamiczną. Dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek został obtoczony marynatą.
- Piecz 20-25 minut do miękkości. Po upieczeniu odstaw na kilka minut do przestudzenia.
- Umieść w średniej wielkości misce i dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i posyp skórką z cytryny.
Patenty kucharza:
- W przepisie możesz wykorzystać dowolną odmianę grzybów (pieczarki, pieczarki cremini, pieczarki portobello, grzyby leśne).
- Możesz wykorzystać przygotowane w ten sposób pieczone grzyby jako zamiennik sałatki do większego posiłku.
Jak i dlaczego to działa?
Grzyby są przede wszystkim źródłem potasu, magnezu, fosforu, wapnia oraz żelaza. Zawierają w sobie również miedź, cynk oraz pierwiastek śladowy – selen. Ich ważnym dodatkiem są związki fenolowe, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Warto więc, abyś raz na jakiś czas włączył porcję dowolnego rodzaju grzybów do swojego jadłospisu. Jeżeli zbierasz je samodzielnie, uważaj tylko, aby nie włożyć do koszyka okazów niejadalnych.