Pieczone awokado to jedno z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych, na jakie możesz się zdecydować. Połącz go z jajkiem i zapiecz w piekarniku, a uzyskasz pożywne, zdrowe i sycące śniadanie na ciepło, które pozwoli Ci dobrze zacząć swój pracowity dzień.
Składniki (1 porcja):
- 1 awokado
- 2 jajka
- sól morska w płatkach
- mielony pieprz
- mielona czerwona papryka
Dekoracja:
- świeży szczypiorek
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 388
Węglowodany 14g
Białko 16g
Tłuszcz 32g
Błonnik 10g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę i za pomocą łyżki w każdej połówce zrób nieco większą dziurę, aby zmieściło się w niej jajko.
- Wbij po jednym jajku w każdą dziurkę awokado.
- Ułóż połówki awokado w małym naczyniu do pieczenia wyłożonym folią i piecz przez 17-20 minut lub do momentu, aż jajko się zetnie.
- Posyp awokado przyprawami i świeżymi ziołami. Podawaj gorące.
Patenty kucharza:
- Zamiast jajek kurzych możesz użyć również przepiórczych (jedno jajko od kury to odpowiednik 3-4 jajek przepiórki).
- Możesz potraktować przepis na jajko zapieczone w awokado jako śniadanie lub obiad do pracy, jeżeli będziesz miał możliwość je odgrzać.
- Jeżeli wykorzystasz połowę porcji, możesz wykorzystać pieczone awokado jako dodatek to innego dania śniadaniowego.
- Wykorzystaj w przepisie dojrzałe awokado, jeżeli chcesz uzyskać bardziej kremowy smak.
Jak i dlaczego to działa?
Jajka są produktem zaliczającym się do grupy superfoods – zawierają dobrze przyswajalne białko oraz wiele cennych mikroelementów, jak witamina D oraz witamina B12 (którą poza nimi znajdziesz tylko w mięsie). W połączeniu ze zdrowymi kwasami tłuszczowymi i naturalnie maślaną teksturą awokado uzyskasz nie tylko bardzo zdrowy, energetyzujący posiłek, ale również dostarczysz swojemu organizmowi znacznej części dziennej dawki dla wielu substancji odżywczych.