Pieczona owsianka dyniowa

Pieczona owsianka to ciekawa alternatywa dla wariantów gotowanych na wodzie lub też mleku. Jeżeli nigdy nie próbowałeś, zdecydowanie polecamy. W wersji z dynią jest to świetny pomysł na śniadanie w sezonie jesiennym, szczególnie jeżeli jesteś fanem charakterystycznych dla niej smaków. Z tym przepisem przygotujesz kilka porcji naraz.

Składniki (6 porcji):

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego 
  • 1 szklanka dyni konserwowej 
  • 1/4 szklanki czystego syropu klonowego 
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 szklanki orzechów pekan lub orzechów włoskich, posiekanych 
  • olej lub oliwa w sprayu   

 

Przyprawy:

  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    288

Węglowodany   41g

Białko   8g

Tłuszcz    12g

Błonnik    8g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
  2. Przygotuj naczynie do pieczenia (wymiary ok. 20 x 20 cm) i spryskaj jego wnętrze olejem w sprayu. 
  3. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę do ciasta dyniowego, cynamon i sól. 
  4. Dodaj mleko, dynię, syrop klonowy, siemię lniane, olej kokosowy i wanilię. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Do masy dołóż 1/4 szklanki posiekanych orzechów. 
  5. Ostrożnie przełóż przygotowaną masę do naczynia do pieczenia, posyp pozostałymi orzechami. 
  6. Piecz przez 30 do 35 minut, aż wierzch i środek będą złociste. Wyjmij z piekarnika i ostudź przez kilka minut. 
  7. Podziel na porcje, skrop syropem klonowym i podaj od razu.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 5 dni. 
  • Odgrzewanie: pod przykryciem z folii w piekarniku, w 175 stopniach przez 20 minut. Jeżeli chcesz podgrzać pojedynczą porcję, wstaw ją do piekarnika na 5-10 minut. Możesz też skorzystać z mikrofalówki. 
  • Zamiast syropu klonowego możesz wykorzystać miód. 
  • Orzechy włoskie lub pekan możesz zastąpić dowolnymi innymi ulubionymi orzechami (niesolonymi). 
  • Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj miarkę odżywki proteinowej o neutralnym smaku. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pieczona owsianka to bardzo dobry pomysł na śniadanie na ciepło. Dzięki zawartości płatków owsianych będzie on bardzo sycący, jako że jest to źródło złożonych węglowodanów, białka oraz wielu cennych składników odżywczych. W połączeniu z dynią i pozostałymi składnikami uzyskasz ciekawy smak, a możliwość przygotowania kilku porcji naraz zdecydowanie ułatwi Ci wybór opcji śniadaniowej na następne dni tygodnia.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN