Pieczona owsianka to ciekawa alternatywa dla wariantów gotowanych na wodzie lub też mleku. Jeżeli nigdy nie próbowałeś, zdecydowanie polecamy. W wersji z dynią jest to świetny pomysł na śniadanie w sezonie jesiennym, szczególnie jeżeli jesteś fanem charakterystycznych dla niej smaków. Z tym przepisem przygotujesz kilka porcji naraz.
Składniki (6 porcji):
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
- 1 szklanka dyni konserwowej
- 1/4 szklanki czystego syropu klonowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki orzechów pekan lub orzechów włoskich, posiekanych
- olej lub oliwa w sprayu
Przyprawy:
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 288
Węglowodany 41g
Białko 8g
Tłuszcz 12g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Przygotuj naczynie do pieczenia (wymiary ok. 20 x 20 cm) i spryskaj jego wnętrze olejem w sprayu.
- W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę do ciasta dyniowego, cynamon i sól.
- Dodaj mleko, dynię, syrop klonowy, siemię lniane, olej kokosowy i wanilię. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Do masy dołóż 1/4 szklanki posiekanych orzechów.
- Ostrożnie przełóż przygotowaną masę do naczynia do pieczenia, posyp pozostałymi orzechami.
- Piecz przez 30 do 35 minut, aż wierzch i środek będą złociste. Wyjmij z piekarnika i ostudź przez kilka minut.
- Podziel na porcje, skrop syropem klonowym i podaj od razu.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 5 dni.
- Odgrzewanie: pod przykryciem z folii w piekarniku, w 175 stopniach przez 20 minut. Jeżeli chcesz podgrzać pojedynczą porcję, wstaw ją do piekarnika na 5-10 minut. Możesz też skorzystać z mikrofalówki.
- Zamiast syropu klonowego możesz wykorzystać miód.
- Orzechy włoskie lub pekan możesz zastąpić dowolnymi innymi ulubionymi orzechami (niesolonymi).
- Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj miarkę odżywki proteinowej o neutralnym smaku.
Jak i dlaczego to działa?
Pieczona owsianka to bardzo dobry pomysł na śniadanie na ciepło. Dzięki zawartości płatków owsianych będzie on bardzo sycący, jako że jest to źródło złożonych węglowodanów, białka oraz wielu cennych składników odżywczych. W połączeniu z dynią i pozostałymi składnikami uzyskasz ciekawy smak, a możliwość przygotowania kilku porcji naraz zdecydowanie ułatwi Ci wybór opcji śniadaniowej na następne dni tygodnia.