Alternatywa dla wersji kiszonej, pieczona kapusta może być bardzo ciekawym dodatkiem do Twojego obiadu lub kolacji. Delikatna, chrupiąca i o ciekawym smaku, będzie świetnym dodatkiem do sałatki, mięs, ryb i wielu innych potraw. Co więcej, nie potrzebujesz ani wielu składników, ani zbyt dużo czasu, by ją przygotować.
Składniki (6 porcji):
- 1 mała główka zielonej kapusty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 81
Węglowodany 9g
Białko 2g
Tłuszcz 5g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- Odetnij głąb z kapusty, a następnie pokrój całą główkę w plastry o grubości 3-4 cm.
- Wymieszaj oliwę z przyprawami. Połową oleju polej kapustę i wetrzyj przyprawy. Następnie odwróć kapustę i powtórz tę czynność z drugiej strony.
- Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut lub do momentu, aż kapusta zacznie się rumienić na brzegach i będzie miękka.
Patenty kucharza:
- Podawaj kapustę osobno, jako zamiennik sałatki, lub też z innymi warzywami.
- Jeżeli chcesz bardziej pikantną sałatkę, dodaj do kapusty chili w płatkach.
- Najlepiej będzie smakować na ciepło.
Jak i dlaczego to działa?
Pieczona kapusta będzie dobrą alternatywą dla wersji kiszonej czy też kimchi. Możesz dodać do niej dowolne przyprawy, jakie tylko uznasz za stosowne. Sama kapusta z kolei jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C, E i K. Zawiera w sobie także kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży), rutynę i wykazujący właściwości przeciwnowotworowe sulforan. Spożywając kapustę regularnie możesz również poprawić swoją pamięć oraz pozbyć się wolnych rodników.