Pieczona kapusta na sałatkę

Alternatywa dla wersji kiszonej, pieczona kapusta może być bardzo ciekawym dodatkiem do Twojego obiadu lub kolacji. Delikatna, chrupiąca i o ciekawym smaku, będzie świetnym dodatkiem do sałatki, mięs, ryb i wielu innych potraw. Co więcej, nie potrzebujesz ani wielu składników, ani zbyt dużo czasu, by ją przygotować.

Składniki (6 porcji):

  • 1 mała główka zielonej kapusty 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    81

Węglowodany   9g

Białko   2g

Tłuszcz    5g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni. 
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.  
  3. Odetnij głąb z kapusty, a następnie pokrój całą główkę w plastry o grubości  3-4 cm. 
  4. Wymieszaj oliwę z przyprawami. Połową oleju polej kapustę i wetrzyj przyprawy. Następnie odwróć kapustę i powtórz tę czynność z drugiej strony.  
  5. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut lub do momentu, aż kapusta zacznie się rumienić na brzegach i będzie miękka.

 

Patenty kucharza: 

  • Podawaj kapustę osobno, jako zamiennik sałatki, lub też z innymi warzywami.
  • Jeżeli chcesz bardziej pikantną sałatkę, dodaj do kapusty chili w płatkach.
  • Najlepiej będzie smakować na ciepło. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pieczona kapusta będzie dobrą alternatywą dla wersji kiszonej czy też kimchi. Możesz dodać do niej dowolne przyprawy, jakie tylko uznasz za stosowne. Sama kapusta z kolei jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C, E i K. Zawiera w sobie także kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży), rutynę i wykazujący właściwości przeciwnowotworowe sulforan. Spożywając kapustę regularnie możesz również poprawić swoją pamięć oraz pozbyć się wolnych rodników. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN