Pesto zielone z bazylią i pistacjami

Pesto zielone wywodzi się z kuchni włoskiej i bardzo często wykorzystywane jest do dań z makaronem. Jeżeli nie przepadasz za gotowymi wersjami ze sklepu, nie wahaj się przygotować własnej. Nie tylko będzie świeższa i smaczniejsza, ale dodatkowo również za każdym razem możesz wykorzystywać nieco inne składniki dla urozmaicenia swoich posiłków.

Składniki (16 porcji):

  • 90 g świeżej bazylii (ok. 2 szklanki) 
  • 60 g łuskanych pistacji 
  • 30 g tartego Parmigiano Reggiano 
  • 1 sok i skórka z cytryny 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • szczypta łyżeczki pieprzu 
  • 1 szklanka oliwy z oliwek 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    144

Węglowodany   1g

Białko   2g

Tłuszcz    15g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść wszystkie składniki poza oliwą w robocie kuchennym i zacznij je rozdrabniać. 
  2. Ustaw procesor na wysokich obrotach. Powoli dodawaj oliwę i miksuj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. 
  3. Dopraw wedle uznania.

 

Patenty kucharza:

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 
  • Wykorzystaj pesto do kanapek, makaronów, dań z mięsem oraz rybami, a także do młodych ziemniaków czy też na naleśniki. Jedynie wyobraźnia Cię ogranicza.
  • Zamiast pistacji możesz użyć również orzechów nerkowca.
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pesto zielone jest dobrym źródłem witaminy E oraz K. Dodatek pistacji pomoże Ci dostarczyć zdrowych kwasów tłuszczowych, a bazylia pozytywnie wpłynie na Twój układ pokarmowy. Roślina ta jest również bogata w witaminę A oraz C, a także kwas foliowy, garbniki, flawonoidy i pierwiastki takie, jak wapń, mangan, magnez, miedź czy żelazo. Korzystając z pesto przy okazji przygotowywania włoskich dań zapewniasz sobie dostęp do wielu cennych substancji odżywczych oraz wyjątkowego smaku.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN