Pesto zielone wywodzi się z kuchni włoskiej i bardzo często wykorzystywane jest do dań z makaronem. Jeżeli nie przepadasz za gotowymi wersjami ze sklepu, nie wahaj się przygotować własnej. Nie tylko będzie świeższa i smaczniejsza, ale dodatkowo również za każdym razem możesz wykorzystywać nieco inne składniki dla urozmaicenia swoich posiłków.
Składniki (16 porcji):
- 90 g świeżej bazylii (ok. 2 szklanki)
- 60 g łuskanych pistacji
- 30 g tartego Parmigiano Reggiano
- 1 sok i skórka z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka oliwy z oliwek
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 144
Węglowodany 1g
Białko 2g
Tłuszcz 15g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki poza oliwą w robocie kuchennym i zacznij je rozdrabniać.
- Ustaw procesor na wysokich obrotach. Powoli dodawaj oliwę i miksuj, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję.
- Dopraw wedle uznania.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
- Wykorzystaj pesto do kanapek, makaronów, dań z mięsem oraz rybami, a także do młodych ziemniaków czy też na naleśniki. Jedynie wyobraźnia Cię ogranicza.
- Zamiast pistacji możesz użyć również orzechów nerkowca.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Pesto zielone jest dobrym źródłem witaminy E oraz K. Dodatek pistacji pomoże Ci dostarczyć zdrowych kwasów tłuszczowych, a bazylia pozytywnie wpłynie na Twój układ pokarmowy. Roślina ta jest również bogata w witaminę A oraz C, a także kwas foliowy, garbniki, flawonoidy i pierwiastki takie, jak wapń, mangan, magnez, miedź czy żelazo. Korzystając z pesto przy okazji przygotowywania włoskich dań zapewniasz sobie dostęp do wielu cennych substancji odżywczych oraz wyjątkowego smaku.