Pełnowartościowe, zdrowe ciasteczka wegańskie

Proste ciasteczka wegańskie na bazie masła orzechowego i płatków owsianych, które przygotujesz zarówno bez pieczenia, jak i w piekarniku. Zrób je w niedzielę, a będziesz miał zdrowy zapas słodkości na cały tydzień. Przepis ten możesz dość łatwo zmienić wedle swoich potrzeb, co ułatwia przygotowanie ciastek za każdym razem w nieco innym wydaniu. 

Składniki (15 porcji):

  • 2 średnie dojrzałe banany, rozgniecione (ok. 170 g) 
  • 110 g płatków owsianych 
  • 95 g masła orzechowego 
  • 60 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym 

 

Opcjonalnie: 

  • szczypta soli 
  • sól morska w płatkach do posypania 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    92

Węglowodany   11g

Białko   4g

Tłuszcz    4g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Blachę lub blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
  2. Dodaj banany do średniej miski i rozgnieć widelcem na gładką pulpę. 
  3. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być trochę lepkie. W razie potrzeby odstaw na kilka minut, aby stwardniało. 
  4. Nabierz 1 czubatą łyżkę mieszanki, uformuj ciasteczko i połóż na blasze do pieczenia. W razie potrzeby zwilż ręce wodą, aby ułatwić sklejanie. Możesz wykorzystać łyżkę do lodów dla ułatwienia przygotowania równych porcji.
  5. Wstaw do lodówki na 2 godziny, po wyjęciu posyp płatkami soli.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: ciasteczka wegańskie trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku. W lodówce wytrzymają maksymalnie przez 7 dni. 
  • Do dekoracji możesz wykorzystać również płatki czekolady, wiórki, posiekane orzechy i inne. 
  • Wykorzystaj masło orzechowe z ulubionej odmiany orzechów.
  • Chcesz więcej białka w porcji? Dodaj więcej odżywki białkowej (uwaga na zmianę kaloryczności).
  • Ciasteczka możesz również upiec. Wstaw je na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na ok. 5 minut do przestudzenia. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jeżeli często masz ochotę na słodycze, te ciastka nie tylko pozwolą Ci ją zaspokoić, ale również ułatwią odzwyczajenie się od prostego cukru. Niewielka kaloryczność w każdej porcji sprawia, że nie musisz martwić się o przekroczenie dziennego zapotrzebowania, jeżeli zjesz jedno czy dwa na deser po obiedzie. Dodatkowo również dostarczysz organizmowi wielu cennych składników odżywczych, w tym zdrowych kwasów tłuszczowych zawartych w maśle orzechowym. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN