Owsianka a la ciasto marchewkowe

Owsianka to szybki posiłek, który możesz przygotować w wielu różnych wydaniach. Płatki owsiane są bardzo uniwersalne, a dodatkowo nadają się do przepisów na zimno, jak i na ciepło. Wykorzystanie marchewki jest niecodziennym rozwiązaniem, jednak pozwala na urozmaicenie swoich opcji śniadaniowych. Dużym plusem tego przepisu jest fakt, że możesz zjeść go w domu lub zabrać ze sobą w trasę. Z powodzeniem przygotujesz go także dzień wcześniej. 

Składniki (1 porcja):

  • 120 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 
  • 1/2 miarki (ok. 25 g) odżywki białkowej o smaku waniliowym 
  • 90 ml niesłodzonego mleka z migdałów 
  • 2-3 łyżki (ok. 30-45 g) startej surowej marchewki 
  • szczypta ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) syropu klonowego, z agawy, miodu lub stewii (do wyboru) 
    Opcjonalnie: 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) posiekanych migdałów 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) wiórek lub płatków z kokosa 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    439

Węglowodany   50g

Białko   34g

Tłuszcz    15g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotuj wodę, zalej płatki owsiane, dodaj soli do smaku, a następnie zakryj i odstaw na bok.
  2. Dokładnie zmieszaj mleko migdałowe z odżywką białkową.
  3. Płatki i mleko z odżywką umieść w jednym naczyniu i wymieszaj.
  4. Umieść w misce pozostałe składniki i wymieszaj. Jeżeli nie chcesz korzystać z migdałów i wiórek kokosa, zachowaj część startej marchewki na dekorację. 

 

Patenty kucharza: 

  • Owsiankę możesz zjeść na zimno lub na ciepło, podgrzewając w mikrofalówce. 
  • Dla zmniejszenia ilości węglowodanów wykorzystaj słodzik 0 kcal lub zmniejsz porcję syropu/miodu. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Owsianka to często wybierany zamiennik zwykłych płatków śniadaniowych. Jest zdrowsza, zawiera dużą ilość białka, a także węglowodany złożone które zapewniają dłuższe poczucie sytości. Choć zwykle występuje w przepisach z owocami, wykorzystanie marchewki może być miłą odmianą. Warzywo to dostarczy Ci również witamin A, B, C, E, K, PP, jak i sodu, potasu, magnezu oraz żelaza. Marchewka jest również źródłem pierwiastków śladowych, jak cynk, kobalt i fosfor. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN