Owsianka to szybki posiłek, który możesz przygotować w wielu różnych wydaniach. Płatki owsiane są bardzo uniwersalne, a dodatkowo nadają się do przepisów na zimno, jak i na ciepło. Wykorzystanie marchewki jest niecodziennym rozwiązaniem, jednak pozwala na urozmaicenie swoich opcji śniadaniowych. Dużym plusem tego przepisu jest fakt, że możesz zjeść go w domu lub zabrać ze sobą w trasę. Z powodzeniem przygotujesz go także dzień wcześniej.
Składniki (1 porcja):
- 120 g płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
- 1/2 miarki (ok. 25 g) odżywki białkowej o smaku waniliowym
- 90 ml niesłodzonego mleka z migdałów
- 2-3 łyżki (ok. 30-45 g) startej surowej marchewki
- szczypta ziela angielskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej
- 1 łyżka (ok. 15 g) syropu klonowego, z agawy, miodu lub stewii (do wyboru)
Opcjonalnie: - 1 łyżka (ok. 15 g) posiekanych migdałów
- 1 łyżka (ok. 15 g) wiórek lub płatków z kokosa
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 439
Węglowodany 50g
Białko 34g
Tłuszcz 15g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę, zalej płatki owsiane, dodaj soli do smaku, a następnie zakryj i odstaw na bok.
- Dokładnie zmieszaj mleko migdałowe z odżywką białkową.
- Płatki i mleko z odżywką umieść w jednym naczyniu i wymieszaj.
- Umieść w misce pozostałe składniki i wymieszaj. Jeżeli nie chcesz korzystać z migdałów i wiórek kokosa, zachowaj część startej marchewki na dekorację.
Patenty kucharza:
- Owsiankę możesz zjeść na zimno lub na ciepło, podgrzewając w mikrofalówce.
- Dla zmniejszenia ilości węglowodanów wykorzystaj słodzik 0 kcal lub zmniejsz porcję syropu/miodu.
Jak i dlaczego to działa?
Owsianka to często wybierany zamiennik zwykłych płatków śniadaniowych. Jest zdrowsza, zawiera dużą ilość białka, a także węglowodany złożone które zapewniają dłuższe poczucie sytości. Choć zwykle występuje w przepisach z owocami, wykorzystanie marchewki może być miłą odmianą. Warzywo to dostarczy Ci również witamin A, B, C, E, K, PP, jak i sodu, potasu, magnezu oraz żelaza. Marchewka jest również źródłem pierwiastków śladowych, jak cynk, kobalt i fosfor.