Jeżeli lubisz kiwi, gruszki i truskawki, to istnieje duża szansa, że owoce pitai przypadną Ci do gustu. Wykorzystując je w smoothie możesz mieć prawdziwe 3 w 1, jeżeli chodzi o smak. Dodatkowo też owoc ten ma w sobie wiele składników odżywczych i ułatwi Ci dostarczenie odpowiednio dużej dawki witamin oraz mikroelementów w ciągu dnia. Wypróbuj smoothie z pitają!
Składniki (1 porcja):
- 1 szklanka mrożonych malin
- 200 g mrożonej różowej pitai
- 1/2 szklanki mrożonych jeżyn
- 150 g truskawkowego jogurtu greckiego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 284
Węglowodany 43g
Białko 11g
Tłuszcz 8g
Błonnik 15g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym i zmiksuj na gładką masę.
Patenty kucharza:
- Świeże maliny, plasterek pitai i nasiona chia świetnie sprawdzą się jako dekoracja.
- Zamiast jogurtu greckiego możesz wykorzystać serek typu skyr (truskawkowy, waniliowy lub naturalny).
- Mleko migdałowe możesz zastąpić dowolnym innym ulubionym mlekiem roślinnym lub pochodzenia zwierzęcego.
- Chcesz uzyskać bardziej schłodzone smoothie z pitają? Dodaj kilka kostek lodu do blendera. Uważaj tylko, aby zanadto go nie rozwodnić.
- Aby uzyskać więcej białka w porcji, dodaj do blendera miarkę odżywki białkowej o neutralnym smaku.
Jak i dlaczego to działa?
Pitaja jest dobrym źródłem witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera także takie pierwiastki, jak fosfor, żelazo czy wapń. Jest naturalnie słodka, więc jej wykorzystanie w kuchni pozwoli Ci na zaspokojenie swojej chęci sięgnięcia po słodycze. W połączeniu z jogurtem greckim lub serkiem typu skyr uzyskasz smoothie o całkiem dużej zawartości białka, co sprawi, że po posiłku będziesz syty na dłużej.