Orzechy w cukrowej glazurze z cynamonem

Orzechy to bardzo dobra, zdrowa przekąska, która powinna na stałe znaleźć się w Twoim menu. Jeżeli jednak już Ci się trochę przejadły, zachęcamy do wypróbowania wersji z tego przepisu. Chrupiące, delikatnie słodkie orzechy z cynamonem w tle zdecydowanie mają potencjał, aby przykuć Twoją uwagę.

Składniki (20 porcji):

  • 55 g masła 
  • 1 duże białko jajka 
  • 95 g cukru kokosowego 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4 szklanki ulubionych orzechów (pekan, orzechy nerkowca, migdały, pekan, orzechy brazylijskie itd.) 
     

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    194

Węglowodany   10g

Białko   4g

Tłuszcz    17g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. 
  2. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.  
  3. Do małego rondelka włóż masło i rozpuść na małym ogniu. 
  4. W dużej misce dodaj białko jajka, cukier kokosowy, cynamon, wanilię i sól i dobrze wymieszaj, aby połączyć.  
  5. Dodaj orzechy i mieszaj, aż zostaną całkowicie pokryte mieszanką cukru. Dołóż masło i ponownie wymieszaj do połączenia.  
  6. Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia w jednej warstwie, równomiernie je rozprowadzając.  
  7. Piecz 25-30 minut, mieszając co 8-10 minut. Gdy będą gotowe, zamieszaj ostatni raz.  
  8. Przełóż orzechy z blaszki na talerz lub półmisek (polecamy rozłożyć na nim drugi arkusz pergaminu), rozłóż je, a duże grudki rozbij. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, zanim przełożysz do pojemnika.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, maksymalnie przez 3 tygodnie. 
  • Do przepisu możesz wykorzystać mieszankę swoich ulubionych orzechów lub tylko jedną odmianę. 
  • Zamiast cukru kokosowego możesz również użyć brązowego lub białego. 
  • Jeżeli chcesz uzyskać pikantną mieszankę, dodaj pieprz cayenne lub płatki chili do mieszanki przypraw. 
  • Orzechy z cynamonem w cukrowej glazurze mogą też stanowić dodatek do domowej granoli. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Orzechy zawierają w sobie wiele cennych witamin i pierwiastków, a także zdrowe kwasy tłuszczowe z grupy omega. Ich uprażenie nie powoduje znacznej redukcji wartości odżywczych, dzięki czemu możesz cieszyć się przekąską nie tylko w stanie surowym. Jeżeli masz tendencję do podjadania słodyczy, obtoczenie orzechów w cukrowej glazurze może być dobrym pomysłem – zyskasz zdrową przekąskę, która jednocześnie zaspokoi chęć sięgnięcia po łakocie.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN