Orzechy makadamia (na kilka sposobów)

Orzechy makadamia zyskały na popularności stosunkowo niedawno. Delikatne i drobne, stanowią źródło wielu wartościowych makro- i mikroelementów. Mają kremowo-maślaną teksturę i delikatnie słodki smak. Jeżeli poszukujesz zdrowej, pełnowartościowej przekąski lub ciekawego dodatku do jogurtu, shake’a czy granoli, zdecydowanie warto dać szansę tej odmianie orzechów. 

5-10 minut

(w zależności od metody)

0-20 minut

(w zależności od metody)

Składniki (1 porcja):

  • Orzechy makadamia – 100 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    718

Węglowodany   5g

Białko   8g

Tłuszcz    79g

Błonnik    9g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania – klasyczny: 

  1. Przełóż orzechy do miseczki i ciesz się ich smakiem. Do odmierzenia dokładnej porcji użyj wagi kuchennej. 

 

Sposób przygotowania – prażenie na patelni: 

  1. Rozgrzej patelnię typu non-stick (z powłoką nieprzywieralną), a następnie wrzuć na nią orzechy. Powinno być ich tyle, żeby rozkładały się na jedną równomierną warstwę. 
  2. Praż przez około 5 minut, aż orzechy zbrązowieją i zaczną pachnieć. 
  3. Podawaj po lekkim ostudzeniu. 

 

Sposób przygotowania – prażenie z przyprawami w piekarniku: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  2. W misce wymieszaj wybrane przyprawy z niewielką ilością oliwy (ok. 1 łyżeczki). 
  3. Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Upewnij się, że warstwa jest równa i orzechy nie są zbite w grupki. 
  4. Piecz przez około 15-20 minut do czasu, aż orzechy zbrązowieją. 
  5. Podawaj po lekkim ostudzeniu. 

 

Sposób przygotowania – prażenie na słodko w piekarniku: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  2. Obtocz orzechy w mieszaninie miodu lub syropu klonowego i wybranych innych dodatków. 
  3. Piecz przez około 15-20 minut do czasu, aż orzechy zbrązowieją. 
  4. Zastosuj jako dodatek do granoli lub dekorację jogurtów, serków i innych przekąsek. 

 

Patenty kucharza: 

  • Najlepsze przyprawy do orzechów: sól himalajska, sól morska, chili, ostra papryka, słodka papryka, suszone zioła. 
  • Najlepsze słodkie dodatki do orzechów: miód, syrop klonowy, nasiona i pestki, cynamon. 
  • Uwaga: pamiętaj, że dodatki do orzechów zwiększają ilość kalorii w ostatecznym produkcie. Nie zapomnij o ich policzeniu, jeżeli stosujesz plan o określonej kaloryczności w ciągu dnia. Dla zmniejszenia ilości energii możesz zmniejszyć porcję. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wiele różnych badań wskazuje, że włączenie orzechów (dowolnego rodzaju) do diety niesie ze sobą korzyści zdrowotne. Wykazano, że ich regularne spożycie – ok. 30 g dziennie – przyczynia się do redukcji masy ciała, a także może zapobiegać występowaniu niektórych chorób cywilizacyjnych, jak na przykład cukrzyca. Orzechy makadamia mają w sobie dużo błonnika (8,6 g na 100 g produktu) oraz białka (8 g na 100 g). Ponadto są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin A, B oraz E, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Możesz zjeść je jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do innych potraw. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN