Orzechy makadamia zyskały na popularności stosunkowo niedawno. Delikatne i drobne, stanowią źródło wielu wartościowych makro- i mikroelementów. Mają kremowo-maślaną teksturę i delikatnie słodki smak. Jeżeli poszukujesz zdrowej, pełnowartościowej przekąski lub ciekawego dodatku do jogurtu, shake’a czy granoli, zdecydowanie warto dać szansę tej odmianie orzechów.
5-10 minut
(w zależności od metody)
Niski
0-20 minut
(w zależności od metody)
Składniki (1 porcja):
- Orzechy makadamia – 100 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 718
Węglowodany 5g
Białko 8g
Tłuszcz 79g
Błonnik 9g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania – klasyczny:
- Przełóż orzechy do miseczki i ciesz się ich smakiem. Do odmierzenia dokładnej porcji użyj wagi kuchennej.
Sposób przygotowania – prażenie na patelni:
- Rozgrzej patelnię typu non-stick (z powłoką nieprzywieralną), a następnie wrzuć na nią orzechy. Powinno być ich tyle, żeby rozkładały się na jedną równomierną warstwę.
- Praż przez około 5 minut, aż orzechy zbrązowieją i zaczną pachnieć.
- Podawaj po lekkim ostudzeniu.
Sposób przygotowania – prażenie z przyprawami w piekarniku:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W misce wymieszaj wybrane przyprawy z niewielką ilością oliwy (ok. 1 łyżeczki).
- Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Upewnij się, że warstwa jest równa i orzechy nie są zbite w grupki.
- Piecz przez około 15-20 minut do czasu, aż orzechy zbrązowieją.
- Podawaj po lekkim ostudzeniu.
Sposób przygotowania – prażenie na słodko w piekarniku:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obtocz orzechy w mieszaninie miodu lub syropu klonowego i wybranych innych dodatków.
- Piecz przez około 15-20 minut do czasu, aż orzechy zbrązowieją.
- Zastosuj jako dodatek do granoli lub dekorację jogurtów, serków i innych przekąsek.
Patenty kucharza:
- Najlepsze przyprawy do orzechów: sól himalajska, sól morska, chili, ostra papryka, słodka papryka, suszone zioła.
- Najlepsze słodkie dodatki do orzechów: miód, syrop klonowy, nasiona i pestki, cynamon.
- Uwaga: pamiętaj, że dodatki do orzechów zwiększają ilość kalorii w ostatecznym produkcie. Nie zapomnij o ich policzeniu, jeżeli stosujesz plan o określonej kaloryczności w ciągu dnia. Dla zmniejszenia ilości energii możesz zmniejszyć porcję.
Jak i dlaczego to działa?
Wiele różnych badań wskazuje, że włączenie orzechów (dowolnego rodzaju) do diety niesie ze sobą korzyści zdrowotne. Wykazano, że ich regularne spożycie – ok. 30 g dziennie – przyczynia się do redukcji masy ciała, a także może zapobiegać występowaniu niektórych chorób cywilizacyjnych, jak na przykład cukrzyca. Orzechy makadamia mają w sobie dużo błonnika (8,6 g na 100 g produktu) oraz białka (8 g na 100 g). Ponadto są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin A, B oraz E, wapnia, żelaza, magnezu i cynku. Możesz zjeść je jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do innych potraw.