Orzechy brazylijskie oryginalnie występują w Ameryce Południowej i cechują się delikatnym, nieco słodkim smakiem, który wielu osobom kojarzy się z migdałami. Są jednak pozbawione amigdaliny, dzięki czemu nie ma ryzyka zatrucia produktami jej rozkładu. Jeżeli lubisz migdały, lecz obawiasz się spożycia zbyt dużej ilości wyżej wspomnianego związku chemicznego, orzechy brazylijskie mogą być dla Ciebie idealną alternatywą.
5-10 minut
(w zależności od metody)
Niski
0-20 minut
(w zależności od metody)
Składniki (1 porcja):
- Orzechy brazylijskie – 100 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 659
Węglowodany 4g
Białko 14g
Tłuszcz 67g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania – klasyczny:
- Przełóż orzechy do miseczki i ciesz się ich smakiem. Do odmierzenia dokładnej porcji użyj wagi kuchennej.
Sposób przygotowania – prażenie na patelni:
- Rozgrzej patelnię typu non-stick (z powłoką nieprzywieralną), a następnie wrzuć na nią orzechy. Powinno być ich tyle, żeby rozkładały się na jedną równomierną warstwę.
- Praż przez około 5 minut, aż orzechy zbrązowieją i zaczną pachnieć.
- Podawaj po lekkim ostudzeniu.
Sposób przygotowania – prażenie z przyprawami w piekarniku:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W misce wymieszaj wybrane przyprawy z niewielką ilością oliwy (ok. 1 łyżeczki).
- Rozłóż orzechy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Upewnij się, że warstwa jest równa i orzechy nie są zbite w grupki.
- Piecz przez około 15-20 minut do czasu, aż orzechy zbrązowieją.
- Podawaj po lekkim ostudzeniu.
Sposób przygotowania – prażenie na słodko w piekarniku:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obtocz orzechy w mieszaninie miodu lub syropu klonowego i wybranych innych dodatków.
- Piecz przez około 15-20 minut do czasu, aż orzechy zbrązowieją.
- Zastosuj jako dodatek do granoli lub dekorację jogurtów, serków i innych przekąsek.
Patenty kucharza:
- Najlepsze przyprawy do orzechów: sól himalajska, sól morska, chili, ostra papryka, słodka papryka, suszone zioła.
- Najlepsze słodkie dodatki do orzechów: miód, syrop klonowy, nasiona i pestki, cynamon.
- Uwaga: pamiętaj, że dodatki do orzechów zwiększają ilość kalorii w ostatecznym produkcie. Nie zapomnij o ich policzeniu, jeżeli stosujesz plan o określonej kaloryczności w ciągu dnia. Dla zmniejszenia ilości energii możesz zmniejszyć porcję.
Jak i dlaczego to działa?
Wiele różnych badań wskazuje, że włączenie orzechów (dowolnego rodzaju) do diety niesie ze sobą korzyści zdrowotne. Wykazano, że ich regularne spożycie – ok. 30 g dziennie – przyczynia się do redukcji masy ciała, a także może zapobiegać występowaniu niektórych chorób cywilizacyjnych, jak na przykład cukrzyca. Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Dodatkowo zawierają pierwiastki śladowe, jak selen, miedź oraz fosfor. Podobnie, jak w przypadku innych odmian orzechów, znajdziesz w nich również zdrowe kwasy tłuszczowe, białko i błonnik.