Orzechy są wartościową grupą produktów spożywczych i jak najbardziej warto włączyć je do swojego planu żywieniowego. Poniższy przepis pozwala na uzyskanie pikantnej, ciekawej w smaku mieszanki, która może być przekąską samą w sobie lub dodatkiem do innego posiłku.
Składniki (8 porcji):
Mieszanka przypraw:
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka (ok. 5g) cynamonu
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) chili
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5g) gałki muszkatołowej
- szczypta soli morskiej
Pozostałe:
- 2 białka jajek
- 1 szklanka orzechów pekan
- 1 szklanka surowych nerkowców
- 1/2 szklanki płatków kokosowych (niesłodzonych)
- 1/2 szklanki pokrojonych migdałów
- sól morska do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 305
Węglowodany 19g
Białko 7g
Tłuszcz 24g
Błonnik 7g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- W małej misce wymieszaj przyprawy.
- W dużej misce dodaj białka jajek i ubij na sztywno.
- Dodaj pozostałe składniki i mieszankę przypraw do miski z jajkami. Wymieszaj wszystko.
- Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia, dodaj orzechy na blaszkę i rozprowadź równomiernie.
- Piecz w piekarniku przez 45 minut, mieszając w połowie czasu.
- Odstaw orzechy do ostygnięcia, po czym podziel na porcje i dodaj sól morską do smaku
Patenty kucharza:
- Możesz wykorzystać dowolny rodzaj orzechów.
- Możesz spożywać orzechy osobno lub jako dodatek do innych dań.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Orzechy mają potwierdzone korzystne działanie na organizm człowieka. Dostarczają wielu wartościowych substancji odżywczych, a także wpływają na nasze zdrowie w długiej perspektywie – wspomagają zapobieganie pojawieniu się otyłości czy cukrzycy typu 2. Włączając orzechy do swojej diety wiele zyskujesz, a one same są bardzo uniwersalne i możliwe do wykorzystania solo lub w wielu różnych potrawach.