Makaron Shitaraki to niezwykły produkt wykonany na bazie mąki konjac. Jeżeli lubisz makarony, lecz te tradycyjne są zbyt bogate w kalorie lub węglowodany, warto rozważyć włączenie wyrobów z mąki konjac do swojej diety. Dodatek krewetek zapewni odpowiednią porcję białka, dzięki czemu kolacja będzie sycąca i smaczna.
Składniki (2 porcje):
- 675 g surowych krewetek, obranych i oczyszczonych
- 600 g spaghetti Shirataki/Konjac
- 2 szklanki sosu do makaronu
- 12 sztuk (grubych) szparagów, posiekanych
- sól morska i pieprz do smaku
Dekoracja:
- czarny lub kolorowy pieprz
- świeża natka pietruszki lub bazylia, posiekane
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 405
Węglowodany 26g
Białko 44g
Tłuszcz 11g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grill na 165 lub piekarnik na 200 stopni.
- W misce wymieszaj razem makaron Shirataki, sos marinara i sos pomidorowy.
- Weź dwie duże kawałki folii aluminiowej, około 10 cali na 10 cali. Dodaj porcję wymieszanego makaronu, a następnie dodaj porcję krewetek na wierzch. Wymieszaj krewetki z makaronem, a następnie zawiń folię, aby było hermetycznie zamknięte. Powtórz dla 2 porcji.
- Piecz przez 20-25 minut na grillu lub w piekarniku, przewracając w połowie czasu, aby górna część krewetek przypiekła się na gorącej folii.
- Gdy już jest gotowe, otwórz folię i delikatnie rozerwij makaron, jeśli pozlepiał się podczas gotowania.
Patenty kucharza:
- Zamiast krewetek możesz również wykorzystać rybę lub kurczaka.
- Zamiast makaronu Shitaraki/Konjac możesz użyć ugotowanego pełnoziarnistego. Pamiętaj tylko o zmianie wartości odżywczych i kalorii.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Krewetki są bardzo bogatym źródłem białka – na 100 g przypada go aż 18,1 g, przy niewielkiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo dostarczają także magnezu, wapnia, potasu, fosforu oraz sodu. Mogą być ciekawą odmianą w Twojej diecie, jeżeli zwykle przygotowujesz posiłki na bazie mięsa.
Makaron Shitaraki wykonywany jest z mąki z rośliny konjac i nie posiada prawie żadnych wartości odżywczych. Dzięki temu może stanowić bazę do dużego posiłku bez ryzyka, że będzie on zawierać wiele kalorii. Jest to również przyjazny produkt dla osób na diecie niskowęglowodanowej.