Niskowęglowodanowy makaron z krewetkami i marinarą

Makaron Shitaraki to niezwykły produkt wykonany na bazie mąki konjac. Jeżeli lubisz makarony, lecz te tradycyjne są zbyt bogate w kalorie lub węglowodany, warto rozważyć włączenie wyrobów z mąki konjac do swojej diety. Dodatek krewetek zapewni odpowiednią porcję białka, dzięki czemu kolacja będzie sycąca i smaczna. 

Składniki (2 porcje):

  • 675 g surowych krewetek, obranych i oczyszczonych 
  • 600 g spaghetti Shirataki/Konjac 
  • 2 szklanki sosu do makaronu 
  • 12 sztuk (grubych) szparagów, posiekanych 
  • sól morska i pieprz do smaku 

Dekoracja: 

  • czarny lub kolorowy pieprz 
  • świeża natka pietruszki lub bazylia, posiekane

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    405

Węglowodany   26g

Białko   44g

Tłuszcz    11g

Błonnik    11g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej grill  na 165 lub piekarnik na 200 stopni.
  2. W misce wymieszaj razem makaron Shirataki, sos marinara i sos pomidorowy.
  3. Weź dwie duże kawałki folii aluminiowej, około 10 cali na 10 cali. Dodaj porcję wymieszanego makaronu, a następnie dodaj porcję krewetek na wierzch. Wymieszaj krewetki z makaronem, a następnie zawiń folię, aby było hermetycznie zamknięte. Powtórz dla 2 porcji.
  4. Piecz przez 20-25 minut na grillu lub w piekarniku, przewracając w połowie czasu, aby górna część krewetek przypiekła się na gorącej folii.
  5. Gdy już jest gotowe, otwórz folię i delikatnie rozerwij makaron, jeśli pozlepiał się podczas gotowania. 

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast krewetek możesz również wykorzystać rybę lub kurczaka. 
  • Zamiast makaronu Shitaraki/Konjac możesz użyć ugotowanego pełnoziarnistego. Pamiętaj tylko o zmianie wartości odżywczych i kalorii. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Krewetki są bardzo bogatym źródłem białka – na 100 g przypada go aż 18,1 g, przy niewielkiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo dostarczają także magnezu, wapnia, potasu, fosforu oraz sodu. Mogą być ciekawą odmianą w Twojej diecie, jeżeli zwykle przygotowujesz posiłki na bazie mięsa. 

Makaron Shitaraki wykonywany jest z mąki z rośliny konjac i nie posiada prawie żadnych wartości odżywczych. Dzięki temu może stanowić bazę do dużego posiłku bez ryzyka, że będzie on zawierać wiele kalorii. Jest to również przyjazny produkt dla osób na diecie niskowęglowodanowej. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN