Niskowęglowodanowe tacos z kurczakiem na pieczarkach Portobello

Tacos są daniem bardzo uniwersalnym, które może być bardzo zdrowe lub bardzo niezdrowe, zależnie od tego co znajdzie się w jego wnętrzu. Wybierając pieczarki zamiast pity, a także chude mięso z kurczaka możesz szybko przygotować bardzo smaczną, lekką kolację o wysokiej zawartości składników odżywczych. 

Składniki (1 porcja):

  • 145 g surowego piersi z kurczaka 
  • 2 plasterki grubo krojonego bekonu 
  • 2 duże kapelusze pieczarki Portobello 

Przyprawy: 

  • 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) kminu rzymskiego 
  • szczypta pieprzu 

Dekoracja do taco: 

  • 1 szklanka startej fioletowej kapusty 
  • 3 pełne łyżki (ok. 45 g) pico de gallo 
  • 6 łyżek (ok. 90 g) zmiażdżonego miąższu awokado 
  • świeżo posiekana kolendra 

 
1 porcja to 2 tacos

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    469

Węglowodany   25g

Białko   49g

Tłuszcz    20g

Błonnik    13g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej grill lub piekarnik do 200°C.
  2. Nożem usuń łodygi z pieczarek Portobello i wydrąż wnętrze za pomocą łyżki.
  3. Posmaruj grill oliwą lub użyj oleju w sprayu, a następnie umieść pieczarki na grillu lub w piekarniku na około 10 minut.
  4. Po upieczeniu umieść pieczarki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody.
  5. Pokrój plaster bekonu na kawałki, a następnie podsmaż w patelni bez tłuszczu. Kiedy boczek prawie się upiecze, dodaj do patelni kurczaka i usmaż go w tłuszczu z bekonu.
  6. Podczas gdy kurczak się smaży, przypraw go kminem i pieprzem.
  7. Pokrój mięso na małe kawałki, a następnie zacznij budować swoje tacos! Dodaj kapustę, kurczaka, pico de gallo, rozgnieciony miąższ awokado, a na końcu chrupiący bekon.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast pico de gallo możesz wybrać pokrojone w kostkę pomidory. 
  • Do taco możesz dołożyć łyżkę gotowanej kukurydzy. 
  • Podawaj od razu po przygotowaniu i spożywaj na ciepło. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Tacos to jedna z bardziej popularnych meksykańskich potraw. Wybierając delikatne, chude mięso i dodatek warzyw możesz uczynić z niego zdrową i sycącą kolację. Wykorzystanie pieczarek zamiast pity pozwala na obniżenie zawartości węglowodanów, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne i lżejsze. Dodatkowo pieczarki Portobello stanowią bogate źródło magnezu, fosforu, sodu, potasu i różnorodnych witamin. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN