Tacos są daniem bardzo uniwersalnym, które może być bardzo zdrowe lub bardzo niezdrowe, zależnie od tego co znajdzie się w jego wnętrzu. Wybierając pieczarki zamiast pity, a także chude mięso z kurczaka możesz szybko przygotować bardzo smaczną, lekką kolację o wysokiej zawartości składników odżywczych.
Składniki (1 porcja):
- 145 g surowego piersi z kurczaka
- 2 plasterki grubo krojonego bekonu
- 2 duże kapelusze pieczarki Portobello
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu
Dekoracja do taco:
- 1 szklanka startej fioletowej kapusty
- 3 pełne łyżki (ok. 45 g) pico de gallo
- 6 łyżek (ok. 90 g) zmiażdżonego miąższu awokado
- świeżo posiekana kolendra
1 porcja to 2 tacos
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 469
Węglowodany 25g
Białko 49g
Tłuszcz 20g
Błonnik 13g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grill lub piekarnik do 200°C.
- Nożem usuń łodygi z pieczarek Portobello i wydrąż wnętrze za pomocą łyżki.
- Posmaruj grill oliwą lub użyj oleju w sprayu, a następnie umieść pieczarki na grillu lub w piekarniku na około 10 minut.
- Po upieczeniu umieść pieczarki na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody.
- Pokrój plaster bekonu na kawałki, a następnie podsmaż w patelni bez tłuszczu. Kiedy boczek prawie się upiecze, dodaj do patelni kurczaka i usmaż go w tłuszczu z bekonu.
- Podczas gdy kurczak się smaży, przypraw go kminem i pieprzem.
- Pokrój mięso na małe kawałki, a następnie zacznij budować swoje tacos! Dodaj kapustę, kurczaka, pico de gallo, rozgnieciony miąższ awokado, a na końcu chrupiący bekon.
Patenty kucharza:
- Zamiast pico de gallo możesz wybrać pokrojone w kostkę pomidory.
- Do taco możesz dołożyć łyżkę gotowanej kukurydzy.
- Podawaj od razu po przygotowaniu i spożywaj na ciepło.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Tacos to jedna z bardziej popularnych meksykańskich potraw. Wybierając delikatne, chude mięso i dodatek warzyw możesz uczynić z niego zdrową i sycącą kolację. Wykorzystanie pieczarek zamiast pity pozwala na obniżenie zawartości węglowodanów, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne i lżejsze. Dodatkowo pieczarki Portobello stanowią bogate źródło magnezu, fosforu, sodu, potasu i różnorodnych witamin.