Niskowęglowodanowe maślane ciasteczka śniadaniowe

Te niskowęglowodanowe pyszności możesz przygotować w większej ilości, a także z powodzeniem wykorzystasz je jako dodatek do większego posiłku lub jako przekąskę między nimi. Przyjazne dla osób na diecie niskowęglowodanowej ciasteczka o kuszącym aromacie i maślanym smaku, które dodatkowo zawierają całkiem dużą ilość białka. 

Składniki (8 ciasteczek):

  • 235 g mąki migdałowej 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) soli morskiej 
  • 4 łyżki (ok. 60 g) zimnego, miękkiego masła bez soli 
  • 6 białek jajek (ok. 3/4 szklanki) 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    218

Węglowodany   6g

Białko   6g

Tłuszcz    20g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Wymieszaj w misce mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  3. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę, a następnie dodaj je do masy. Wymieszaj wszystko razem, a następnie odstaw do lodówki na 20-60 minut lub do zamrażarki na 10-12 minut.
  4. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i za pomocą łyżki do lodów równomiernie podziel ciasto na osobne porcje na blasze.
  5. Piecz przez 12 – 15 minut w piekarniku, aż zewnętrzna warstwa będzie złota i chrupiąca. Po upieczeniu zostaw na 5 minut do ostudzenia. 

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli nie masz łyżki do lodów, skorzystał ze zwykłej łyżki stołowej. 
  • Dla zmniejszenia kaloryczności pojedynczego ciastka wykorzystaj mniejsze porcje masy. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Maślane ciasteczka to ciekawy dodatek do jogurtów, smoothie i innych opcji śniadaniowych. Same w sobie mogą również stanowić smaczną przekąskę, która zminimalizuje Twoją chęć sięgnięcia po coś słodkiego. Wykorzystanie samego białka jajek pozwala na zwiększenie ilości protein, jak i obniżenie wartości kalorycznej. Mąka migdałowa zapewnia mniej węglowodanów niż klasyczna, a dodatkowo jest bezpieczna dla osób nie tolerujących glutenu. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN