Niskowęglowodanowe burrito z indykiem (plus opcja wegańska)

Wrap z jarmużu lub sałaty zamiast chlebka pita to popularny sposób na zmniejszenie kalorii tego meksykańskiego dania. Warzywo samo w sobie ma wiele korzystnych związków, a dodatek białka zwierzęcego sprawia, że zaspokoi Twój głód na długo. Dodatkowo w poradach kucharza również wersja wegańska. 

Składniki (4 porcje):

  • 8 liści jarmużu 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) oliwy z oliwek 
  • 1/2 średniej białej cebuli, pokrojonej w plasterki 
  • 450 g mielonego mięsa indyka o niskiej zawartości tłuszczu 
  • 1 1/2 łyżki (ok. 23 g) przyprawy z zielonym chili i limonką 
  • 2 łyżeczki (ok. 10 g) chili lub chipotle w proszku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 8 łyżek (ok. 120 g) pico de gallo 
  • 1 duże awokado, pokrojone w plasterki 

Opcjonalnie: 

  • 8 łyżek (ok. 120 g) startego sera meksykańskiego o niskiej zawartości tłuszczu

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    350

Węglowodany   13g

Białko   28g

Tłuszcz    22g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Umyj liście jarmużu, a następnie usuń dolną łodygę. Powtórz dla pozostałych liści.
  2. Przygotuj duży garnek z osoloną wodą. Dodaj liście i sparz przez 20 sekund do 1 minuty lub do momentu, gdy liść nabierze jaskrawozielonego koloru i będzie bardziej giętki. Zaraz potem umieść liście w dużej misce z lodowatą wodą, aby zachować kolor i zatrzymać proces gotowania.
  3. Na średnim ogniu umieść patelnię. Po rozgrzaniu dodaj oliwę i cebulę i podsmaż, aż cebula zbrązowieje i stanie się przezroczysta, około 5-7 minut.
  4. Zwiększ ogień na średni wysoki, a następnie dodaj mięso mielone i rozkrusz je podczas gotowania. Następnie dodaj przyprawę z zielonym chili i limonką oraz chili, dopraw solą i pieprzem według uznania, smaż przez około 6-8 minut. Gdy mięso będzie gotowe, odstaw je na bok.  
  5. Ułóż 2 liście jarmużu na talerzu lub desce do krojenia. Osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie dodaj mięso, pico de gallo, awokado i opcjonalnie ser. Złóż boki i zwiń w rulonik. Powtórz dla pozostałych burrito. 

 

Patenty kucharza: 

  • W wersji wegańskiej możesz wykorzystać tofu, tempeh lub inny wyrób sojowy. 
  • Zamiast kurczaka możesz wykorzystać też mięso z indyka. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jarmuż posiada całkiem wysoką zawartość białka – 4,9 na każde 100 g. Dodatkowo jest bogaty w magnez, potas, wapń i żelazo. Dostarcza organizmowi człowieka witamin A oraz C, polifenoli i związków wykazujących działanie przeciwnowotworowe. W połączeniu z indykiem i pastą pomidorową stworzysz ciekawą kolację o niskiej zawartości węglowodanów, którą możesz przygotować także na obiad lub jako przekąskę. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN