Niskowęglowodanowa tarta z borówkami i jagodami

Tarta z owocami to bardzo lekki i delikatnie słodki deser, szczególnie w sezonie wiosenno-letnim. Wybierając świeże owoce zapewnisz sobie bogactwo minerałów i składników odżywczych. Tarta idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie, a także jako słodka przekąska przy okazji spotkania rodzinnego czy ze znajomymi. 

Składniki (6 porcji):

Część chrupiąca: 

  • 1 1/4 szklanki mąki migdałowej 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) soli morskiej 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu (lub gałki muszkatołowej lub ziele angielskiej) 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) cukru kokosowego 
  • 4 łyżki (ok. 60 g) miękkiego masła roślinnego (lub oleju kokosowego), w temperaturze pokojowej 
  • 1 jajko, lekko ubite w temperaturze pokojowej 
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka (ok. 15 g) ekstraktu z wanilii 

Nadzienie: 

  • 200 g jagód 
  • 200 g borówek 
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) skrobi arrowroot 
  • skórka z 1/2 cytryny 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • spray do smarowania formy do pieczenia 
     

Szklanka ma pojemność 250 ml

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    290

Węglowodany   26g

Białko   7g

Tłuszcz    20g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Na żeliwnej patelni lub w naczyniu żaroodpornym o średnicy ok. 25 cm wymieszaj składniki na nadzienie. Odstaw na bok.
  3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na kruszonkę, następnie dodaj masło, jajko i ziarna wanilii. Masa powinna być dość gęsta.
  4. Dodaj kruszonkę na wierzch warstwy nadzienia. Lekko spryskaj wierzch sprejem do smażenia (oliwą z oliwek lub masłem).
  5. Piecz przez 18-20 minut, aż wierzch będzie złocisty, a owoce zamienią się w dżem.
  6. Odstaw na 5-10 minut, aby przestygło. 

 

Patenty kucharza: 

  • Opcja wegańska: zamiast jajka dodaj 1 łyżkę (ok. 15 g) oliwy. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Wykorzystanie owoców do wykonywania słodyczy dostarczy Ci nie tylko cukrów, ale także błonnika, który spowolni jego wchłanianie. Przygotowując deser samodzielnie w domu masz pełną kontrolę nad listą składników i możesz zadbać o odpowiednią podaż białka w każdej przekąsce. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN