Tarta z owocami to bardzo lekki i delikatnie słodki deser, szczególnie w sezonie wiosenno-letnim. Wybierając świeże owoce zapewnisz sobie bogactwo minerałów i składników odżywczych. Tarta idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie, a także jako słodka przekąska przy okazji spotkania rodzinnego czy ze znajomymi.
Składniki (6 porcji):
Część chrupiąca:
- 1 1/4 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) soli morskiej
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) cynamonu (lub gałki muszkatołowej lub ziele angielskiej)
- 2 łyżki (ok. 30 g) cukru kokosowego
- 4 łyżki (ok. 60 g) miękkiego masła roślinnego (lub oleju kokosowego), w temperaturze pokojowej
- 1 jajko, lekko ubite w temperaturze pokojowej
- 1 laska wanilii lub 1 łyżka (ok. 15 g) ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 200 g jagód
- 200 g borówek
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżka (ok. 15 g) skrobi arrowroot
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- spray do smarowania formy do pieczenia
Szklanka ma pojemność 250 ml
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 290
Węglowodany 26g
Białko 7g
Tłuszcz 20g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Na żeliwnej patelni lub w naczyniu żaroodpornym o średnicy ok. 25 cm wymieszaj składniki na nadzienie. Odstaw na bok.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na kruszonkę, następnie dodaj masło, jajko i ziarna wanilii. Masa powinna być dość gęsta.
- Dodaj kruszonkę na wierzch warstwy nadzienia. Lekko spryskaj wierzch sprejem do smażenia (oliwą z oliwek lub masłem).
- Piecz przez 18-20 minut, aż wierzch będzie złocisty, a owoce zamienią się w dżem.
- Odstaw na 5-10 minut, aby przestygło.
Patenty kucharza:
- Opcja wegańska: zamiast jajka dodaj 1 łyżkę (ok. 15 g) oliwy.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Wykorzystanie owoców do wykonywania słodyczy dostarczy Ci nie tylko cukrów, ale także błonnika, który spowolni jego wchłanianie. Przygotowując deser samodzielnie w domu masz pełną kontrolę nad listą składników i możesz zadbać o odpowiednią podaż białka w każdej przekąsce.