Niskowęglowodanowa granola 

Granola to świetna propozycja na śniadanie, którą możesz potraktować jako płatki czy dodatek do jogurtu. Z powodzeniem przygotujesz z niej również przekąskę czy kolację. Poniższy przepis przypadnie do gustu szczególnie tym osobom, które ograniczają spożycie węglowodanów. 

Składniki (22 porcje):

  • 1 białko jajka, ubite na sztywną pianę 
  • 120 g posiekanych orzechów pekan
  • 120 g posiekanych nerkowców
  • 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego 
  • 20 g niesłodzonych płatków kokosowych 
  • 1/2 szklanki płatków migdałów 

 

Przyprawy: 

  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku 
  • 3 łyżki agawy lub miodu (możesz użyć mniej, ale będziesz potrzebować co najmniej 1,5 łyżki stołowej) 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    104

Węglowodany   6g

Białko   3g

Tłuszcz    9g

Błonnik    2g

*Jedna porcja to 4 łyżki stołowe. Granola będzie świetnym dodatkiem do śniadania lub przekąski opartej o nabiał, jak na przykład jogurt czy naturalny serek typu skyr.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  2. Ubij jajko na sztywną pianę (około 3-5 minut).
  3. Dodaj pozostałe składniki do jajka i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  4. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub folią nieprzywierającą, a następnie rozłóż na niej granolę. Pamiętaj, aby masa była równej grubości na całej powierzchni. 
  5. Piecz przez 15 do 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozwól granoli całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej i stwardnieć. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wyjmij granolę (z pergaminem pod spodem) i odłóż ją do ostygnięcia poza piekarnikiem
  6. Ostudzoną granolę przełóż do szczelnego pojemnika. Możesz ją przechowywać przez miesiąc.

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz użyć także innych odmian niesolonych orzechów, wedle upodobań.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Granola sama w sobie nie jest kompletnym posiłkiem, jednak dodając jogurt, serek wiejski czy mleko możesz szybko przygotować sobie pożywne śniadanie, kolację czy przekąskę. Słodycz agawy lub miodu pozwala na zaspokojenie potrzeby sięgnięcia po słodycze, a obecność orzechów sprawia, że jest to posiłek bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN