Granola to świetna propozycja na śniadanie, którą możesz potraktować jako płatki czy dodatek do jogurtu. Z powodzeniem przygotujesz z niej również przekąskę czy kolację. Poniższy przepis przypadnie do gustu szczególnie tym osobom, które ograniczają spożycie węglowodanów.
Składniki (22 porcje):
- 1 białko jajka, ubite na sztywną pianę
- 120 g posiekanych orzechów pekan
- 120 g posiekanych nerkowców
- 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 20 g niesłodzonych płatków kokosowych
- 1/2 szklanki płatków migdałów
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 3 łyżki agawy lub miodu (możesz użyć mniej, ale będziesz potrzebować co najmniej 1,5 łyżki stołowej)
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 104
Węglowodany 6g
Białko 3g
Tłuszcz 9g
Błonnik 2g
*Jedna porcja to 4 łyżki stołowe. Granola będzie świetnym dodatkiem do śniadania lub przekąski opartej o nabiał, jak na przykład jogurt czy naturalny serek typu skyr.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Ubij jajko na sztywną pianę (około 3-5 minut).
- Dodaj pozostałe składniki do jajka i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub folią nieprzywierającą, a następnie rozłóż na niej granolę. Pamiętaj, aby masa była równej grubości na całej powierzchni.
- Piecz przez 15 do 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Pozwól granoli całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej i stwardnieć. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wyjmij granolę (z pergaminem pod spodem) i odłóż ją do ostygnięcia poza piekarnikiem.
- Ostudzoną granolę przełóż do szczelnego pojemnika. Możesz ją przechowywać przez miesiąc.
Patenty kucharza:
- Możesz użyć także innych odmian niesolonych orzechów, wedle upodobań.
Jak i dlaczego to działa?
Granola sama w sobie nie jest kompletnym posiłkiem, jednak dodając jogurt, serek wiejski czy mleko możesz szybko przygotować sobie pożywne śniadanie, kolację czy przekąskę. Słodycz agawy lub miodu pozwala na zaspokojenie potrzeby sięgnięcia po słodycze, a obecność orzechów sprawia, że jest to posiłek bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe.